Creat la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu”, de membrii fondatori ai Asociației Dăruiește Viață, Centrul de Excelență în tratarea leucemiilor și a altor tipuri de cancer din Romania a fost locul în care a avut loc primul transplant de celule stem din Romania, la un bebeluș mai mic de 7 luni. Celulele au provenit de la un donator din Germania.

Gemenii Robert și Bogdan s-au născut în luna martie 2014, aparent perfect sănătoși. La numai câteva luni, ambii baieți au început să se simtă rău.

 Părinții au crezut inițial că este vorba despre o boală a copilariei dar, pentru că starea lor nu se îmbunătățea, s-au dus cu ei la Spitalul de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu”, din Timișoara. Medicii de aici au constatat că sistemul lor imunitar era aproape de zero din cauza unei boli genetice, extrem de grave, pentru că amandoi sufereau de cea mai severă formă de imunodeficiență congenitală.

 „Dacă nu li se face transplant de celule stem în urmatoarele 2-3 luni, copiii nu au șanse de supraviețuire!”, a fost verdictul medicilor.

În mod normal, pentru a se realiza transplantul și ca acesta să fie reușit, este nevoie de formă fizică foarte bună. Din nefericire, situația celor doi bebeluși era departe de a fi așa, deoarece micuții aveau plămânii foarte afectați și abia mai respirau.

„Medicii mi-au spus de la început că șansele de supraviețuire sunt minime. Transplantul s-a putut face la Spitalul de Urgență pentru Copii "Louis Țurcanu", acolo unde mă internasem cu cei mici. Existau camere sterile, așa că riscul de infecții era redus. Transplantul de celule stem s-a făcut de la un donator german, pentru că fratele mai mare al gemenilor, în vârstă de 6 ani, nu era compatibil.”, ne-a povestit mama copiilor.

Unul dintre gemeni, Bogdan, a pierdut lupta la două luni după transplant. Fratele lui a fost mai puternic și, la mai bine de cinci luni de la transplant, este împreună cu părinții și fratele mai mare. Spre deosebire de ceilalți copii de vârsta lui, copilul nu poate ieși la joacă în parc și nu îi sunt permise vizitele persoanelor din afară, cu toate că este un copil foarte activ și vesel.

La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” sunt tratați copii din toată țara care se confruntă cu boli foarte grave și la care riscul de infecții este foarte mare. 

SănătateaTV.ro