Cinci pacienţi diagnosticaţi cu hernii de disc, discopatii lombare şi sindrom post-laminectomie după multiple operaţii pe coloană au fost tratați prin epiduroscopie, pentru prima dată în zona est-europeană, în cadrul Clinicii de Angiografie și Terapie Endovasculară Hemodinamic. Echipa de specialiști care a efectuat această intervenţie a fost condusă de dr. Ovidiu Nicolae Palea, prof. dr. Peter Selgado și prof. dr. Hector Selgado. Realizate în premieră pentru Europa de Est, epiduroscopiile au fost asistate de medici din Slovacia, Croația, Spania și România.  

Epiduroscopia este o procedură minim invazivă, ce implică anestezie locală oferind marele avantaj ca pacientul să poată să meargă acasă în aceeași zi. Câteva dintre afecțiunile tratate prin epiduroscopie sunt herniile de disc, discopatiile lombare, cicatricile post-operatorii lombare și durerile de spate cronice premergătoare herniilor de disc.

Epiduroscopia (endoscopia canalului spinal) este o intervenţie endoscopică modernă şi eficientă, folosită pe de o parte ca metodă de diagnosticare, prin vizualizarea patologiei în timp real, iar pe de altă parte ca modalitate de tratament prin ablaţie cu laser. Realizată din primele stadii, această procedură poate controla durerea înainte de instalarea cronicizării.

  

Conform unei statistici a Ministerului Sănătății, aproximativ jumătate din populația României suferă de afecțiuni ale coloanei vertebrale și 6 din 10 adulți acuză dureri de spate mai mult sau mai puțin severe. Herniile de disc, spondilartropatiile și degenerările sacroiliace sunt cele mai frecvente patologii ale coloanei vertebrale, care necesită proceduri eficiente de tratament. Începând de acum, pentru a trata aceste patologii ale coloanei vertebrale, românii pot apela la epiduroscopie, o procedură minim invazivă, realizată prin ablație cu laser.

Procedurile de epiduroscopie au fost realizate în cadrul Clinicii de Angiografie și Terapie Endovasculară Hemodinamic.

SănătateaTV.ro