O microdiscectomie lombară asistată endoscopic a fost efectuată în premieră în mediul privat, la Clinica Hemodinamic, de dr. Valentin Munteanu, medic primar neurochirurg. Mai exact, specialistul a intervenit chirurgical, sub control imagistic, asupra unei hernii de disc rupte, la o pacientă de 28 de ani. Pacienta avea hernie de disc lombară, la nivelul S5 L1, pe partea stângă, adică la una dintre rădăcinile cozii de cal, după cum se numesc rădăcinile care pleacă de la nivelul măduvei în jos.

Potrivit dr. Valentin Munteanu, medic primar neurochirurg la Clinica Hemodinamic, operaţia de hernie de disc ruptă efectuată endoscopic „este o intervenţie chirurgicală efectuată în cazul pacienţilor care nu pot beneficia de nucleoplastie. Intervenţia a fost efectuată la microscopul operator. De aceea se poate realiza o microdiscectomie sub microscopul operator, iar controlul rezecţiei discului intervertebral se face cu ajutorul unui endoscop rigid. Deci vorbim de o microdiscectomie asistată endoscopic”.

Înainte ca operaţia de hernie de disc ruptă efectuată endoscopic să aibă loc, pacientul trebuie să fie investigat riguros şi să primească indicaţie pentru această procedură.

Potrivit specialistului în neurochirurgie de la Clinica Hemodinamic, operaţia de hernie de disc ruptă efectuată endoscopic nu este una dificilă, dar necesită foarte multă atenţie.

Operaţia de hernie de disc ruptă efectuată endoscopic necesită întotdeauna anestezie generală. Şi asta deoarece „relaxarea pentru musculatura spatelui trebuie să fie foarte bună. Însă faptul că e nevoie de anestezie generală nu înseamnă că spitalizarea pacientului necesită mai mult de 24 de ore. Dimpotrivă. Pacienta noastră a fost trează şi cu absolut toate capacităţile funcţionale după două ore de la intervenţia chirurgicală. Externarea s-a făcut a doua zi, iar recuperarea, constând în şcoala spatelui şi kinetoterapie, a început-o de asemenea la 48 de ore după intervenţia chirurgicală. Având în vedere precauţiile generate de o anestezie generală, sigur că nu mobilizăm pacienţii imediat postoperator. Însă cei mai curajoşi o fac singuri, pentru că se poate”, a mai precizat dr. Valentin Munteanu, medic primar neurochirurg la Clinica Hemodinamic.

După operaţia de hernie de disc ruptă efectuată endoscopic pacientul îşi poate relua activităţile cotidiene în scurt timp. Însă trebuie să aibă grijă ca efortul depus să nu fie exagerat. Potrivit dr. Valentin Munteanu, „după operaţia de hernie de disc ruptă efectuată endoscopic contraindicaţiile sunt generale, nu e nimic special. Pacientul vine deja cu o hernie de disc, care înseamnă ruptura unui ligament. Asta, desigur, presupune limitarea efortului exagerat pe care deja l-a făcut. De altfel, el este învăţat ulterior ce trebuie să facă. Însă activităţile uzuale, cum ar fi condusul maşinii, activităţile domestice şi ulterior reluarea serviciului, în general la două-trei săptămâni, sunt permise oricărui pacient”.

Clinica de Angiografie şi Terapie Endovasculară Hemodinamic este o companie specializată în domeniul radiologiei şi cardiologiei intervenţionale, oferind servicii unice în România atât de diagnosticare, cât şi de terapie. Astfel, cu ajutorul echipamentului ultramodern și personalului medical profesionist pacienții au parte de cea mai bună îngrijire medicală la Clinica Hemodinamic.

SănătateaTV.ro