Președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), dr.Radu Rășinar, a afirmat că în România există un decalaj de acces al pacienților la tratamente inovatoare.

„Progresul  tehnologic al ultimilor 10-15 ani a făcut ca medicametele să se dezvolte țintit, pe nevoile fiecărui pacient. Trebuie să reușim să ne schimbăm așteptările de la un medicament care face bine către o boală, către medicamentul care face bine fiecărui pacient. Și aici cred că este decalajul de care vorbesc”, a spus dr. Radu Rășinar, în cadrul unui interviu acordat www.sanatateatv.ro, la conferința ARPIM privind inovația în medicină, care are loc astăzi.

Potrivit preşedintelui ARPIM, în prezent, în România poate fi accelerat procesul de atingere al standardelor europene privind accesul pacienților la tratamente inovatoare, iar acest lucru poate fi făcut prin colaborarea tuturor factorilor implicați în acest proces.

„Putem acum să mergem mai repede către un standard de tratament european pentru fiecare dintre pacienții din România, printr-un parteneriat în care lumea să aibă informații relevante. Un parteneriat cu medicii, cu autoritățile, cu asociațiile de pacienți și cele care ajută la progresul în medicină”, a explicat președintele ARPIM.

De aceeași părere a fost și Christian Rodseth, directorul unei companii farmaceutice prezentă pe piața din România. Potrivit acestuia, în ultimii ani, în România s-au făcut numeroase progrese, dar este foarte important ca țara noastră să se alinieze la standardele europene în domeniu.

În acest context, Tomasz Kluszczynski, consultant în domeniul asistenței medicale, a atras atenția că în România, intervalul de timp de la introducerea pe piață a tratamentelor inovatoare și până la momentul în care pacienții au acces la ele este mare, peste media din Uniunea Europeană.

SănătateaTV.ro