Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Laurențiu Mihai, a anunțat, într-o conferință de presă, că bugetul CNAS a crescut în 2018 cu 4,5 miliarde de lei, creșterea fiind repartizată pe domenii de asistență medicală. El a anunțat că pentru medicina de familie este prevăzută o creștere de aproape 2 miliarde.

„Bugetul anului 2018 față de cel de anul trecut prevede o creștere de 4,5 miliarde de lei, adică undeva peste 15,5% în procente. Această creștere este repartizată pe domenii de asistență medicală. De exemplu, pentru medicina de familie avem, așa cum am mai spus, o creștere de 17% față de anul trecut, adică aproape 2 miliarde de lei. În termeni procentuali din totalul asistenței medicale înseamnă 7,1% față de 6,9% cât a fost în 2017”, a explicat Laurențiu Mihai.

Referindu-se la situația medicilor de familie, președintele CNAS a spus că are în plan gândirea unui sistem în care medicii de familie să poată asigura o gamă mai mare de servicii conform pregătirii și abilităților lor profesionale.

„Mi-aș mai dori ca medicul de familie să nu fie doar un distribuitor, ci și un integrator al informațiilor medicale ale pacientului”, a adăugat Laurențiu Mihai.

În ceea ce privește debirocratizarea sistemului, cerută de către medicii de familie, președintele CNAS a recunoscut că sunt multe problemele birocratice din domeniul sănătății și a dat asigurări că modificările legislative propuse în cadrul întâlnirii de ieri, cu ministrul Sănătății vor duce la reducerea birocrației.

„Aceste modificări țintesc reducerea birocrației atât la nivelul pacientului, cât și la nivelul medicului, în general vorbim de medicul de familie. De exemplu, vorbim de revizuirea protocoalelor terapeutice, astfel încât medicul de familie să poata prescrie mai multe medicamente în anumite specialități unde nu avea acest drept”, a afirmat Laurențiu Mihai.

În opinia sa, una dintre măsurile importante propuse este efectuarea unei modificări în sistemul informatic care va duce la dispariția a unei părți importante din imputările impuse medicilor de familie în urma controalelor efectuate de Curtea de Conturi.

Alte modificări la care președintele CNAS a făcut referire sunt cele legate de reglementarea modului în care se completează datele în dosarul unic al pacientului, renunțarea la documentele pe hârtie în cadrul procesului de contractare a serviciilor medicale, dar și posibilitatea ca pacienții să-și poată ridica medicamentele și să-și poată face analize la orice laborator, indiferent de casa de asigurări căreia îi aparține, respectiv de unde i-au fost eliberate prescripția sau trimiterea.

SănătateaTV.ro