Cazurile de cancer ar putea fi mult diminuate în țara noastră printr-un stil de viață sănătos ca măsură de prevenție, dar și prin depistarea precoce a bolilor de acest tip. Este concluzia care reiese în urma Simpozionului privind Controlul Cancerului organizat de Ministerul Sănătății.

„Numărul cazurilor oncologice din România ar putea fi diminuat cu până la 50% prin evitarea factorilor de risc, printr-un stil de viață sănătos, dar pentru o asemenea schimbare de mentalitate colectivă este necesar efortul conjugat al mai multor instituții publice și organizații, atât locale, cât și naționale și internaționale”, a declarat președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Răzvan Vulcănescu, în cadrul simpozionului pentru combaterea și controlul cancerelor.

Lucrările dezbaterii s-au concentrat pe înregistrarea, monitorizarea, prevenția primară și screening care sunt cuprinse în Planul Național de Control al Cancerului. Soluțiile care ar putea ajuta la eficientizarea programului includ analizarea bazelor de date informatice din instituțiile publice. În acest mod pot fi stabilite politicile de sănătate în domeniul oncologic, evaluarea tehnologiilor medicale și cum ar putea fi folosite eficient fondurile disponibile.

Președintele CNAS a atenționat că fondurile alocate în aceste programe vor fi mereu insuficiente dacă nu se ia în considerare  prevenția și depistarea precoce a cazurilor de cancer.

„Având în vedere ritmul de creștere a incidenței afecțiunilor oncologice și ponderea mare a cazurilor depistate în stadii avansate de boală, este evident că oricât am mări fondurile alocate, acestea vor fi mereu insuficiente. Soluția nu este doar să investim cât mai mulți bani și să asigurăm cele mai noi și mai performante tratamente. Trebuie să trecem de la medicina omului bolnav la medicina omului sănătos, să convingem populația să investească în prevenție și în depistarea precoce a bolilor oncologice” - a mai declarat președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu.

În anul 2018, 130.000 de oameni au beneficiat de Programul Naţional de Oncologie, iar fondurile totale utilizate au fost de aproximativ 1,8 miliarde lei - adică peste o treime din fondurile totale alocate de CNAS celor 14 programe naționale curative pe care le derulează.

Ultimul update: 5 iunie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.