Presopunctura înseamnă masajul efectuat cu ajutorul vârfurilor degetelor, prin aplicarea unei anumite presiuni asupra punctelor energetice de pe meridianele situate pe suprafața corpului. Mai exact se stimulează aceleași puncte energetice ca în cazul acupuncturii, ajutând la înlăturarea simptomelor neplăcute și la restabilrea echilibrului fizic și psihic.

Prin această metodă se încearcă stimularea energiei Qi din punctele de pe meridianele situate la nivelul pielii, prin deblocarea și prin manipularea lor manuală. Astfel prin apăsare și prin presare meridianele sunt eliberate de tensiune, circulația sângelui este îmbunătățită, iar corpul este adus în stare de relaxare. De asemenea eliberarea de stres  crește capacitatea organismului de vindecare, precum și rezistența organismului la boli, având loc o vizibilă îmbunătățire a stării generale de sănătate.

Prin urmare, presopunctura este recomandată în tratarea numeroaselor probleme de sănătate cum ar fi migrenele, durerile de spate, dureri de dinți, depresie, anxietate, insomnie, oboseală cronică. De asemenea presopunctura este eficientă în ameliorarea astmului, alergiilor, afecțiunilor respiratorii, constipației, dar și a sindromului prementrual sau afecțiunilor sistemului reproducător, precum impotența sau infertilitatea.

De altfel presopunctura este recomandată în paralel și cu alte tratamente, și pentru că este o tehnică sigură, ea trebuie realizată de către un specialist. Totodată presopunctura nu trebuie aplicată pe răni, pe zonele inflamate, cu abcese, erupții cutanate, varice.

SănătateaTV.ro