Clinica de Oncologie și de Transplant Celule din cadrul Spitalului de Copii Louis Țurcanu din Timișoara va deveni prima clinică de hemato-oncologie pediatrică din țară care va implementa protocolul ”mâini curate”, conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății. Potrivit acestor standarde, personalul medical și auxiliar care intră în contact cu pacienții trebuie să se spele pe mâini în oricare dintre următoarele situații:

- înainte să atingă un pacient (pentru a proteja pacientul împotriva microbilor)

- înainte de a îndeplini orice procedură aseptică (pentru a proteja pacientul împotriva microbilor, inclusiv ai lui, care i-ar putea pătrunde în organism)

- după expunerea la fluide corporale (pentru siguranța personalului și a întregului mediu sanitar) 

- după contactul cu paciemtul 

- după atingerea obiectelor din preajma pacientului

"Implementarea protocolului presupune scăderea considerabilă a infecțiilor instraspitalicești și garantarea unui mediu mai sigur pentru pacienții internați aici. OMS (Organizația Mondială a Sănătății) estimează că peste 5 milioane de infecții instraspitalicești sunt contactate în spitalele din Europa – statistica este valabilă, însă, pentru spitalele care raportează aceste infecții", transmite Asociația "Dăruiește Viață". ONG-ul este cel care a renovat în totalitate și dotat la standarde europene Clinica de Oncologie și de Transplant Celule din cadrul Spitalului de Copii Louis Țurcanu din Timișoara.  

Protocolul de mâini curate va fi aplicat cu sprijinul financiar al unei fundații internaționale  și "va include schema de implementare a protocolului, dispensere, training pentru personalul medical după normele OMS și substanțele necesare pentru igienizarea mâinilor pentru minimum doi ani", specifică ONG-ul"Dăruiește Viață".

Ultimul update: 13 august 2019