Proiectul „Testarea genetică la cancerul de sân în stadii incipiente” ar putea fi prelungit până în anul 2021, în condițiile în care până în septembrie s-au înregistrat aproximativ 21% dintre beneficiarii estimați.

Un proiect care va fi dezbătut în şedinţa de joi a Consiliului General al Municipiului București prevede că bugetul multianual al proiectului va fi de 17 milioane de lei, pentru perioada septembrie 2018 – decembrie 2021, pentru o mie de beneficiari.

În forma iniţială programul se desfășura pe perioada septembrie 2018 – decembrie 2019.

Până la finalul lunii septembrie, aproximativ 21% din numărul total de beneficiari s-au înregistrat în aplicaţia online, au depus dosarul şi au beneficiat de ajutor financiar. Modificarea perioadei de implementare nu generează costuri noi în procesul de implementare a proiectului, se arată în referatul de aprobare.

Pe 14 iunie 2018, consilierii municipali au aprobat proiectul privind testarea genetică la cancerul de sân în stadii incipiente la propunerea primarului Gabriela Firea.

Programul se adresează pacienţilor diagnosticaţi cu cancer de sân, care au recomandare medicală eliberată de un medic specialist oncolog. Sprijinul constă în decontarea unei proceduri medicale de test molecular în valoare de 17.000 lei/ beneficiar, sub formă de voucher. Conform Primăriei București, analiza statistică realizată de medicii specialişti privind raportul cost-eficienţă în urma utilizării testării genetice evidenţiază un câştig de 2,2 ani în speranţa de viaţă a pacientei dacă se realizează analiza opţiunilor de tratament.

Potrivit aceleiași surse, se estimează că în România  sunt diagnosticate anual aproximativ nouă mii de persoane cu cancer de sân în fază incipientă, dintre care 450  în Bucureşti.

Ultimul update: 21 octombrie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.