Primele medicamente menite să împiedice celulele canceroase să devină rezistente la tratament ar putea fi disponibile în următorul deceniu, au anunțat oamenii de știință de la Institute of Cancer Research (ICR),din Marea Britanie, unul dintre cele mai cunoscute centre de cercetare din lume în domeniul cancerului. Institutul va investi 75 de milioane de milioane de lire sterline pentru dezvoltarea acestor medicamente.

Acestea ar urma să vizeze un tip de enzime numite Apobec. Ele sunt cruciale pentru capacitatea sistemului imunitar de a se adapta la diferite boli infecțioase, însă sunt folosite de peste jumătate dintre tipurile de cancer pentru a accelera procesul de dezvoltare a rezistenței la tratament.

Practic, noile medicamente ar urma să neutralizeze enzimele APOBEC pentru a reduce rata mutațiilor în celulele canceroase, a le îngreuna evoluția și, astfel, a opri sau cel puțin încetini procesul de dezvoltare a rezistenței la tratament.

Directorul executiv al institutului, prof. Paul Workman, estimează că testele de laborator și cele clinice pentru noul tip de medicamente ar putea dura aproximativ 10 ani, relatează BBC News.

“Credem cu tărie că, prin noi cercetări, vom putea găsi căi pentru a face cancerul o boală mai ușor de controlat pe termen lung și care va fi mai des vindecabilă, pentru ca pacienții să trăiască mai mult, cu o calitate mai bună a vieții”, a adăugat el.

Institutul intenționează să mai atragă 15 milioane de lire sterline finanțare pentru noul Centrul pentru Descoperirea de Medicamente, la campusul său din Sutton. Acolo intenționează să reunească peste 300 de oameni de știință din diferite domenii. Ei vor încerca o abordare nouă, ce va include noi combinații de medicamente, dar și folosirea inteligenței artificiale pentru a anticipa și chiar influența evoluția celulelor canceroase, generând slăbiciuni care vor putea fi exploatate apoi prin tratamente.

„Inteligența artificială și metodele de modelare matematică au un potențial enorm de a înțelege cancerul și a anticipa cum se va extinde și modifica și cum va răspunde la noi tratamente”, a subliniat unul dintre directorii adjuncți ai centrului, dr Andrea Sottoriva.

Ultimul update: 17 mai 2019

SănătateaTV.ro