Asociaţia de Podiatrie a organizat în iunie 2017 primul Congres de Podiatrie din România, cel mai important eveniment din domeniul podiatriei desfăşurat până acum în ţara noastră. Evenimentul a fost organizat pentru a sublinia importanța sănătății picioarelor, dar și în contextul în care este nevoie de o îngrijire specializată, realizată de un specialist podiatru, atât pentru persoanele cu diabet zaharat și picior diabetic, cât și pentru sportivi și populația generală. În cadrul congresului au participat specialiști în diabet zaharat, neurologie, chirurgie, ortopedie, reumatologie, dermatologie, medicină sportivă, atât din țară, cât și din străinătate.

Conform Federaţiei Internaţionale de Diabet, o abordare multidisciplinară a piciorului diabetic poate reduce cu până la 85% numărul de amputaţii asociate diabetului zaharat, iar un rol-cheie în cadrul echipei de îngrijire îl are podiatrul. În România la ora actuală podiatria nu este recunoscută fiind nevoie de o dezvoltare amplă a acestei specialități, pentru asigurarea unei îngrijiri corespunzătoare pacienților.

„Există mai multe studii științifice care au fost realizate pentru a demonstra faptul că atunci când podiatria este inclusă în tratamentul piciorului diabetic, poate ajuta nu numai în prevenirea amputațiilor, dar și în economisirea banilor pentru guvernul care investește fonduri în îngrijirea acestor paienți. Putem reduce numărul zilelor de spitalizare, putem salva vieți, membre și economisi bani pentru guvern, toate acestea folosind podiatrii. Așadar podiatrii reprezintă cheia și ar trebui să facă parte din ceea ce înseamnă examinarea piciorului diabetic, tratamentul acestuia”, a declarat dr. Matthew Garoufalis, Președintele Federației Internaționale a Podiatrilor.

„Primul Congres de Podiatrie din România reprezintă un moment istoric. Este o premieră medicală în domeniul îngrijirii piciorului, în domeniul podiatriei. Este de asemenea un eveniment științific, care pune împreună atât medici, cât și asistente medicale. Ceea ce înseamnă că oferă oportunități de dezvoltare profesională, atât medicilor cât și asistenților medicali și de ce nu, pentru pacienți oferă o speranță: că numărul amputațiilor în România va fi redus, că pentru pacienții cu diabet zaharat, dar și pentru populația generală, va exista o îmbunătățirea a calității vieții”, a declarat dr. Norina Gâvan, Președintele Asociației de Podiatrie.

„Cred că ceea ce se întâmplă în România este o revoluție. Nu cred că există o altă țară care să facă un asemenea lucru, care să fi semnalat o problemă, cum ar fi îngrijirea insuficientă a piciorului diabetic, o problemă ignorată la nivel mondial, oamenii adunându-se din diferite specialități medicale, chirurgicale, asistenți medicali pentru a încerca să creeze împreună o disciplină și o specialitate, cu scopul de a combate această problemă. Nu am mai văzut acest lucru întâmplându-se în felul acesta înainte, la nivel național și sunt extrem de onorat pentru că mă aflu aici”, a declarat prof. dr. David Armstrong, profesor de chirurgie podiatrică la Universitatea din Arizona.

    

SănătateaTV.ro