Academia Americană de Oftalmologie (AAO) a anunțat că plănuiește să înființeze primul muzeu public din lume dedicat vederii și sănătății ochilor. Muzeul, care va fi localizat în orașul San Francisco (California), își va deschide porțile în 2020 și va oferi publicului de toate vârstele o experiență imersivă și interactivă care va scoate în evidență istoria bogată a oftalmologiei, a îngrijirii și a protejării vederii.

Proiectul de a deschide un muzeu dedicat în exclusivitate vederii a fost anunțat în cadrul întâlnirii anuale a AAO, care se desfășoară în aceste zile la Chicago. Proiectul a fost demarat printr-o donație în valoare de patru milioane de dolari făcută de prof. dr. Stanley M. Truhlsen, fost președinte al AAO și reputat oftalmolog american. Costul total al proiectului este estimat la 12 milioane de dolari.

Prin înființarea unui muzeu dedicat oftalmologiei, AAO va putea să expună în regim permanent o impresionantă colecție ce numără peste 38.000 de artefacte, cărți și instrumente medicale strânse în decursul a peste 30 de ani. În acest moment, aceste obiecte de colecție nu sunt expuse publicului decât cu ocazia unei expoziții temporare deschise anual cu prilejul întâlnirii anuale a AAO. De asemenea, o parte din colecție poate fi vizitată cu programare prealabilă, fiind găzduită de sediul Academiei, care se află tot la San Francisco.

Primul muzeu din lume dedicat vederii plănuiește să-și surprindă publicul cu o experiență interactivă, prin care vizitatorii vor putea învăța mai multe despre sănătatea ochilor, cu ajutorul experiențelor de realitate virtuală și ecranelor interactive care vor prezenta detalii ce țin atât de istoria oftalmologiei și de pionierii acestei specialităti medicale, cât și de cele mai noi tehnologii și inovații medicale ce permit restaurarea și salvarea vederii. De asemenea, conform informațiilor oferite de inițiatorii proiectului, muzeul va găzdui expoziții temporare, conferințe și evenimente.

Ultimul update: 30 octombrie 2018

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.