În prima săptămână a anului 2019, numărul total de cazuri de infectii respiratorii acute înregistrat la nivel național a fost de 52.991, arată cel mai nou raport al Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT), dat publicității la 10 ianuarie.

 

Se înmulțesc cazurile de infecții respiratorii acute

 

Numărul de cazuri a fost cu 9,1% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent, când au fost raportate 48.546 de cazuri. În categoria infecțiilor respiratorii acute se încadrează cazurile de gripă clinică, infecții acute ale căilor respiratorii superioare – IACRS – și pneumonii.

În cadrul raportului CNSCBT se precizează că numărul de cazuri a fost cu aproape o treime mai mare comparativ cu cel de săptămâna anterioară, când au fost raportate 39.978 de cazuri de infecții respiratorii acute. Această creștere se explică în parte prin subraportarea datelor din săptămâna anterioară ca urmare a zilelor nelucrătoare datorate sărbătorilor legale. De fapt, spune specialiștii, activitatea gripală a evoluat cu intensitate scăzută în această perioadă.

 

Patru noi decese cauzate de gripă

 

Cu toate acestea, în prima săptămână a anului 2019 au fost confirmate patru noi decese cauzate de virusul gripal. În total, de la începutul sezonului au fost confirmate 105 cazuri de gripă, marea majoritate cu virus din subtipul A.

Până la data de 6 ianuarie 2019 au fost vaccinate antigripal 1.203.057 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății. La acestea se adaugă persoanele care s-au vaccinat gripal pe cont propriu, achiziționând vaccinul.

Ultimul update: 10 ianuarie 2019

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.