Accesul la radioterapie și importanța acesteia în tratamentul cancerului au fost pe larg dezbătute în cadrul conferinței „Accesul pacienților la radioterapie în regiunea Sud-Muntenia”, care s-a desfășurat la Pitești, în 30 ianuarie 2019.

La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților centrale și locale, medici oncologi, radioterapeuți, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, experți în tehnologia de radioterapie care au dezbătut provocările pacienților cu cancer care au indicație pentru radioterapie, în special din regiunea Sud-Muntenia și Oltenia. Discuțiile au vizat și modalitățile prin care pacienții ar avea un acces mai ușor și rapid la această procedură terapeutică.

Radioterapia se folosește în tratamentul multor tipuri de cancer, care includ cancerul de sân, de prostată, cervix, cancerul de cap, gât, cancere de sânge și anumite forme de cancer tiroidian.

În țara noastră, tratamentul de radioterapie este decontat de stat, însă o problemă majoră este faptul că la nivel național sunt puține centre de radioterapie. Mai mult, acestea nu sunt dispuse uniform, ceea ce conduce la supraaglomerarea unităților medicale din marile orașe universitare. Consecința: pacienții care suferă de cancer și pentru care fiecare zi contează în lupta cu boala pot fi puși pe liste de așteptare de luni de zile, pentru a beneficia de un tratament care le poate salva viața.

Conferința Accesul pacienților la radioterapie în regiunea Sud-Muntenia” a fost desfășurată cu sprijinul Spitalului Sfântul Nicolae Pitești, o unitate medicală privată, unde funcționează singurul centru de radioterapie din județul Argeș.

Ultimul update: 5 februarie 2019

SănătateaTV.ro