Campania „Ajută-i să-și regăsească echilibrul”, iniţiată de Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie şi desfăşurată la nivel naţional a ajuns în data de 29 iunie 2015 şi în Iaşi. Cu acest prilej a fost organizată o conferinţă de presă prin care s-a dorit tragerea unui semnal de alarmă în ceea ce priveşte tulburarea afectivă bipolară şi a importanţei cunoaşterii afecţiunii, mai ales că impactul este unul puternic. 

„Vom merge pe aşa numitul concept bio-psiho-social, care este al Spitalului „Socola” şi care înseamnă nu numai impact psihic. Înseamnă şi biologic, pentru că, până la urmă, noi interpretăm toate aceste aspecte prin mediatori, prin transmiţători. Pe de altă parte este impactul social, care este mult mai vizibil. Este impactul asupra vieţii pacientului, este impactul asupra familiei şi impactul asupra societăţii. Eu cred că este bine să îi tratăm din timp pe aceşti pacienţi şi tocmai de aceea vrem să susţinem Campania „Ajută-i să-şi regăsească echilibrul”, de educaţie. Eu o consider extrem de utilă”, a declarat  prof. univ. dr. Cristinel Ștefănescu, şef Secție Psihiatrie V Acuți, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Socola” Iași.

În acelaşi timp, familia și apropiații au un rol de bază în sprijinirea persoanei bolnave în a-şi urma corect medicaţia şi în a-și redobândi stabilitatea pe toate planurile.

„Ceea ce contează teribil de mult este relaţia terapeutică. Cu alte cuvinte, cât de bine reuşeşti să empatizezi şi să creezi acel gen de relaţie în care pacientul, tu câştigându-i încrederea, să-ţi urmeze recomandările. Al doilea lucru, din nefericire, e deja de ordin extern. Nu mai ţine de tine, ci ţine de familie - aceasta se poate îngriji ca pacientul să îşi urmeze medicaţia -, eventual de medicii care se ocupă de dispensarizarea pacientului în exterior sau, acolo unde există aşa numitele echipe mobile, de echipa complexă ce are şi psiholog, psihiatru, asistent medical şi fac verificări în teritoriu dacă pacientul îşi urmează tratamentul. Cred că primul lucru, cel mai important de altfel, e demersul familiei care să constate că s-a petrecut o schimbare fie în sensul apariţiei unor excese - pentru că episodul maniacal înseamnă dezinhibiţie a tuturor instinctelor: alimentar, sexual, de apărare, social -, fie în sensul scăderii acestor instincte, cum e în episodul depresiv. Odată constatate aceste schimbări trebuie să ducă pacientul la medicul specialist sau chiar la medicul de familie”, a declarat şef lucr. dr. Șerban Turliuc, șef Secție Psihiatrie II Acuți, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Socola” Iași.

Campania „Ajută-i să-şi regăsească echilibrul” este o acţiune ce şi-a propus atragerea atenției asupra problematicii tulburării afective bipolare, astfel încât complianța pacienților la recomandările terapeutice ale medicului să se îmbunătățească, pentru un control eficient al bolii.

Iniţiator: Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie

Partener: Astra Zeneca

Management eveniment: Sănătatea Press Group

SănătateaTV.ro