Persoanele cu diabet zaharat sunt predispuse la o serie de complicații dermatologice, într-o proporție ce poate varia de la 30 la 90%. În diabet, problemele cutanate sunt multiple și de multe ori reprezintă chiar primele manifestări clinice ale bolii.

Printre cele mai frecvente afecțiuni dermatologice asociate diabetului se regăsesc dermopatia diabetică, necrobioza lipoidică, buloza diabetică, ulcerațiile cutanate, granulomul inelar, lichenul plan și vitiligo. Aproximativ 20–50% din diabetici dezvoltă infecții cutanate bacteriene sau micotice. La acești pacienți, complicațiile cutanate pot fi favorizate de hiperglicemia cronică, de leziuni, modificări imunologice, însă cea mai gravă complicație este dată de neuropatia diabetică. Considerată drept o formă severă și foarte frecventă a diabetului zaharat, această complicație afectează între 40 și 90% din diabetici. Cea mai frecventă formă de neuropatie diabetică este polineuropatia periferică senzitivo-motorie. Prevalența ei variază de la 10% în primul an de la diagnosticarea bolii, până la 50% la diabeticii care au boala de peste 25 de ani.

La pacienții cu neuropatie diabetică apar răni pe tălpi și sub degete, favorizate de presiunea exercitată în timpul mersului. Din cauza neuropatiei, senzația de durere este grav afectată, motiv pentru care de cele mai multe ori ulcerațiile sunt depistate în stadii avansate, iar vindecarea acestora este mult îngreunată.

Neuropatia diabetică este de cele mai multe ori asociată cu durerea cronică neuropatică, neuro-osteoartropatia în cazul piciorului diabetic Charcot sau ulcerațiile cronice care se pot suprainfecta și în multe cazuri se ajunge la amputații. La pacienții diabetici, neuropatia periferică crește riscul de amputații. Ulcerațiile membrelor inferioare sunt o cauză importantă de morbiditate și care alterează calitatea vieții pacientului. La pacienții cu neuropatie periferică, ulcerațiile membrelor inferioare apar de opt până la 18 ori mai frecvent, iar riscul de amputație a membrelor inferioare crește de două până la 15 ori.

Totuși, diagnosticarea neuropatiei diabetice periferice în stadii incipiente, pentru a preveni apariția complicațiilor, este greu de realizat, în ciuda mijloacelor moderne de investigație. Deși este considerată cea mai bună metodă de evaluare a neuropatiei diabetice, testarea electrofiziologică evaluează doar o proporție redusă din nervii periferici. 

O tehnică imagistică nouă este microscopia confocală de reflectanță, cu ajutorul căreia se pot vizualiza în mod non-invaziv și în timp real straturile superficiale ale pielii la o rezoluție comparabilă cu cea a microscopiei clasice și care permite caracterizarea și cuantificarea în dinamică a microcirculației cutanate. O altă tehnică neinvazivă este microscopia confocală corneană, care poate să detecteze reducerea numărului de terminații nervoase de la nivelul corneei. Aceste tehnologii reprezintă abordări promițătoare care ar putea clarifica patogenia neuropatiei diabetice și să identifice biomarkeri care ar putea depista afectarea precoce a fibrelor nervoase.

 

Material realizat cu sprijinul Asociației de Podiatrie.

 

Sursa: Bațani A, Căruntu C et al. Neuropatia diabetică în dermatologie. În: Neuropatia diabetică, 2016 (editori: Băjenaru OA, Serafinceanu C, Marin AF)

Ultimul update: 6 aprilie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.