Persoanele care au probleme cu somnul in timpul noptii sunt mai expuse riscului de a dezvolta probleme cognitive si chiar dementa, arata o analiza a datelor colectate in 50 de studii

Oamenii de stiinta chinezi au analizat datele din mai studiile efectuate de-a lungul timpului privind evolutia persoanelor de varsta mijlocie si batranilor din America de Nord, Europa si Asia de Est pentru a vedea daca problemele de somn au fost asociate cu sanatatea mintala.

Analiza a scos la iveala faptul ca persoanele care prezentau insomnie au avut cu 27% un risc mai mare sa dezvolte probleme cognitive. in plus, oamenii care au avut o calitate slaba a odihnei au fost cu 25% mai predisupusi sa dezvolte dementa, au descoperit cercetatorii.

 

Cum este afectat creierul

 

Studiul nu a fost menit sa stabileasca si mecanismele ce duc la acest risc sporit. insa oamenii de stiinta cred ca problemele cauzate de lipsa somnului l-ar putea determina prin provocarea inflamatiei la nivelul tesutului din sistemul nervos central, inclusiv creier si maduva spinarii, a spus dr. Wei Xu of Qingdao de la Universitatea din China, coautor al studiului. Tulburarile de somn ar putea genera probleme cognitive, provocand sau exacerband asa-numita hipoxie cerebrala sau o reducere a aportului de oxigen in creier.

De asemenea,  ar putea face creierul mai putin eficient si poate contribui la atrofieri in regiunile-cheie ale creierului.

Analiza a scos la iveala ca apneea de somn ar putea creste cu 29% riscul problemelor cognitive, in timp ce statul pentru mult timp in pat, fara a adormi, a fost legat de un risc mai mare de 15% de tulburari cognitive.

Cel mai mic risc de tulburari cognitive a fost inregistrat la persoanele care dormeau in jur de sase sau sapte ore pe noapte, in timp ce riscul a fost crescut la persoanele care dormeau mai putin de patru ore sau mai mult de zece ore pe noapte.

Cercetatorii au apreciat ca exista posibilitatea ca un timp scurt de somn, dar si alte probleme legate de odihna sa contribuie la o degenerare in anumite zone ale creierului asociata cu dementa. De asemenea, oamenii care au deja o astfel de degenerare ar fi inclinati sa doarma mai mult, a mai aratat studiul.