Procentul tinerilor cu vârste între 15 și 24 de ani diagnosticați cu HIV în 2018 în România este de 15% din numărul total al cazurilor noi. Rata este cu 4 la sută mai mare decât media din Uniunea Europeană (UE) și Spațiul Economic European (SEE).  De altfel, țara noastră este printre cele cinci state din UE/SEE în care cel puțin 30% dintre persoanele nou diagnosticate au sub 30 de ani. 

Informațiile fac parte din raportul anual „HIV/AIDS surveillance in Europe” realizat de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor și Biroul pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Documentul precizează că, în 2018, în România au fost diagnosticate cu HIV 669 de persoane, dintre care 498 au fost bărbați. 

La nivelul UE/SEE, sexul între bărbați rămâne modul predominant de transmitere a HIV, reprezentând 40% (10415) din toate noile diagnostice HIV în 2018. Sexul dintre bărbați și femei este al doilea mod de transmitere cel mai frecvent raportat în UE/SEE, reprezentând 33% (8580) din diagnosticul HIV. În România, principala cale de transmitere a virusului a fost reprezentată de relațiile sexuale heterosexuale, la fel ca în alte nouă țări din Uniunea Europeană (UE) și Spațiul Economic European (SEE). De altfel, numărul de infecții raportate în urma relațiilor sexuale heterosexuale este în creștere în România, Bulgaria și Lituania. În plus, raportul precizează că se observă și o tendință în creștere a cazurilor de transmitere în rândul bărbaților care fac sex cu alți bărbați. Creșteri substanțiale ale numărului de cazuri în această privință au fost raportate în ultimii ani România, Bulgaria, Cipru, Islanda, Malta, Polonia și Slovacia.

 

142.000 de persoane infectate cu HIV în Regiunea Europeană OMS

 

„Infecția cu HIV continuă să afecteze sănătatea și bunăstarea a milioane de oameni din Regiunea Europeană OMS (n.red.: 41 de țări) și reprezintă o problemă serioasă de sănătate publică, în special în zona centrală și de est a Regiunii. Aproape 142000 de persoane au fost diagnosticate cu infecție HIV în 2018. 

Rata noilor diagnostice crește mai rapid în partea centrală a Regiunii decât în ​​orice altă parte a Regiunii Europene a OMS, cu o diferență puternică de gen și creșteri foarte puternice în rândul bărbaților (atât bărbați care fac sex cu alți bărbați, cât și bărbați heterosexuali), comparativ cu o rată destul de stabilă printre femei. Transmiterea sexuală depășește toate celelalte tipuri de transmisie în toate țările, sexul între bărbați fiind modul de transmitere predominant în 12 din cele 15 țări din centru și cu o transmitere pe cale heterosexuală predominantă în alte trei țări”, se mai precizează în raportul OMS.

Documentul constată cu îngrijorare că se menține tendința de diagnosticare târzie a cazurilor, cu 53 la sută dintre infecții raportate într-un stadiu avansat.

Ultimul update: 28 noiembrie 2019