Producătorii de imunoglobulină au dat asigurari că vor demara, începând din această lună, procedurile  pentru redirecționarea pe piața din România de pe celelalate piețe europene a unor cantități de imunoglobulină necesare în tratarea imunodeficienţelor primare și a bolilor autoimune, informează un comunicat de presă primit la adresa redacției SănătateaTV.ro.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei întâlniri, care a avut loc ieri, între ministrul Sănătății și reprezentanții celor cinci mari companii producătoare de imunoglobulină umană reunite în Asociația producătorilor de plasmă și produse plasmatice.

Producătorii susțin că aparițita unor discontitunități în procesul de fabricație a imunoglobulinei sunt cauzate în special de lipsa materiei prime.

Autoritățile române vor lua în calcul intenția de a stabili,  împreună cu reprezentanții producătorilor de derivate din plasmă, procedurile și condițiile în care se poate colecta plasma de la donatori români  pentru a fi folosită ca materie primă de către companiile producătoare de imunoglobulină, se mai arată în comunicatul de presă.   

În urma declanșării Mecanismului de Protecție Civilă pentru achiziția imunoglobulinei pentru imunodeficiențe primare din statele membre UE și NATO,  aproximativ  70 de state au achiesat la acest sistem și caută soluții pentru a spijini România. Ministerul Sănătății va centraliza toate propunerile pe care le va primi, în vederea achiziționării prin Compania Națională UNIFARM S.A a cantităților de imunoglobulină necesare pentru tratamentul pacienților cu imunodeficiență primară  pentru o perioadă de două luni, mai informează comunicatul de presă.

SănătateaTV.ro