Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) atentioneaza asupra pericolului disparitiei medicamentelor ieftine de pe piata. Reprezentantii asociatiei estimeaza o tendinta accentuata de disparitie a medicamentelor ieftine, in conditiile in care nivelul taxei clawback reprezinta 35% din pretul de producator al medicamentelor. Taxa afecteaza mai ales medicamentele cu pret mai mic de 25 de lei, majoritatea fabricate in Romania si care sunt folosite de opt milioane de pacienti, arata APMGR intr-un comunicat.

Presedintele APMGR, Adrian Grecu, afirma ca nivelul taxei clawback pe ultimul trimestru al anului 2018, de 25.05%, dovedeste ca ajustarea bugetului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) cu inflatia nu a fost nici pe departe suficienta.

Pentru deblocarea acestei situatii, APMGR solicita autoritatilor convocarea de urgenta a grupului de lucru pentru taxa clawback, iar Ministerul Sanatatii trebuie sa-si tina promisiunea facuta anul trecut si sa treaca la implementarea imediata a unui calcul diferentiat al taxei clawback.

La finalul anului 2018, unul din trei bolnavi cronic nu gasea medicamentele necesare in farmacie, iar acest lucru s-a agravat la inceputul acestui an, arata APMGR. Din aceasta cauza, pacientii nu mai pot avea o schema de tratament completa din cauza lipsei medicamentelor ieftine, sustin reprezentantii asociatiilor de pacienti.

Producatorii de medicamente insa vor trebui din aceasta luna sa acopere si costurile implementarii Sistemul national de verificare a medicamentelor, care vizeaza introducerea unor elemente de siguranta suplimentare pe cutiile de medicamente. Presedintele APMGR spune ca adaugarea costului implementarii noului sistem la o taxa de clawback de cel putin o treime din pretul de productie va face ca si mai multe medicamente sa ajunga cu pretul de vanzare sub costul de productie, ceea ce va genera in mod imediat retragerea din productie sau sistarea importului. in prezent, taxa clawback este calculata unitar atat pentru medicamentele generice cat si pentru cele inovative.