”Taxa clawback, împreună cu politica celui mai mic preţ, reprezintă bariere în calea medicamentelor generice şi au generat retragerea din piaţă a peste 2.500 de medicamente generice”. Este semnalul de alarmă tras de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) într-un comunicat de presă.

Potrivit APMGR, aproximativ 80% din bugetul pentru medicamente din România este cheltuit pe cele inovative.

“Degeaba se compensează medicamente inovative dacă lipsesc medicamentele generice care tratează milioane de pacienţi şi, de multe ori, se prescriu în asociere cu medicamentele inovative”, subliniază producătorii de medicamente generice. Reprezentanții asociației avertizează că, dacă nu se rezolvă problema taxei clawback pentru medicamentele generice, criza se va adânci, iar pacienţii vor avea mari probleme în a-şi găsi medicamentele generice esenţiale.

De asemenea, reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) îi cer ministrului Finanţelor, Florin Cîţu, să aducă unele clarificări în cazul declaraţiei referitoare la banii alocaţi pentru medicamente.
"Solicităm domnului ministru Florin Cîţu să aducă clarificări, respectiv să detalieze sintagma 'pentru medicamente'. Aşa cum am menţionat de nenumărate ori, bugetul actual de referinţă este insuficient în comparaţie cu consumul actual de medicamente, ceea ce a condus la creşterea taxei clawback la un procent total nesustenabil de 26,49%. Această declaraţie a creat confuzie în rândul producătorilor de medicamente generice, pacienţilor şi publicului larg. Astfel considerăm că o clarificare este absolut necesară", se arată într-un comunicat al APMGR.

"Pentru medicamente (...) a trebuit să mai adăugăm pe final de an încă 766,6 milioane de lei", a spus săptămâna trecută Florin Cîțu.

Ultimul update: 2 decembrie 2019

SănătateaTV.ro