De multe ori, produsele pentru erupția dentară sunt singurele soluții pentru bebelușii aflați în suferință. Un stomatolog din Țara Galilor a descoperit însă că multe dintre aceste produse nu sunt deloc sănătoase. După consultarea informațiilor furnizate de autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie, dentistul a constatat că 9 din 14 asemenea produse conțin alcool, zahăr și un anestezic potențial periculos.

Dentistul a avertizat că zahărul poate provoca ușor carii în cazul bebelușilor, în timp ce expunerea la alcool este asociată cu somnul agitat, dezvoltarea redusă a creierului și o funcție motorie slabă.

În același timp, în Statele Unite au fost raportate 22 de reacții adverse, inclusiv decese, ca urmare a folosirii lidocainei cu o concentrație de doi la sută. Potrivit studiului, agentul de amorțire este întâlnit în șase dintre cele 14 produse pentru erupție dentară, în concentrații cuprinse între 0,33% și 1%.  

 

Riscuri mari, care nu le sunt explicate părinților

 

„Părinții care cumpără produse pentru dinți pentru a scuti sugarii de suferință nu își dau seama întotdeauna că le oferă copiilor lor zaharuri, alcool sau lidocaină. Cumpărarea unui produs autorizat ar trebui să ofere încredere că alegerea este una sigură. În realitate, consumatorii navighează pe un câmp minat alcătuit din ingrediente potențial dăunătoare. Trebuie să vedem schimbări reale în modul în care aceste produse sunt autorizate și comercializate și îndrumări clare, astfel încât părinții să înțeleagă riscurile.Dacă micuțul suferă, atunci un inel pentru dinți păstrat la rece în frigider este tot ce are nevoie”, a declarat Mick Armstrong, președintele Asociației Dentare Britanice.

Semnalul de alarmă a fost tras după ce stomatologul Nigel Monaghan a observat un număr în creștere de cereri ale părinților, care se interesau de geluri pentru dinți, potrivit British Dental Journal. El a luat legătura cu autoritățile și a cerut detalii despre toate produsele pentru dinți autorizate în Marea Britanie. Granulele și pastilele din dinți sunt autorizate ca produse homeopate sau pe bază de plante. Toate gelurile, cu o excepție, sunt autorizate complet.

Din cele 14 produse, jumătate conțin alcool, în timp ce două conțin zaharoză, a raportat British Dental Journal. Consumul de zahăr prezintă însă un mare risc de carii pentru că dintii de lapte sunt deosebit de sensibili din cauza faptului că smalțul și dentina au un conținut mineral mai mic. Atunci când zahărul din gură este fermentat în acid, dinții pierd minerale și se descompun.

În ceea ce privește alcoolul, specialiștii amintesc de faptul că un creier de bebeluș are doar 30% din mărimea unuia de adult, iar o mare parte din dezvoltarea lui are loc între naștere și vârsta de trei ani. Chiar și consumul de doze mici de alcool prin laptele matern este asociat cu o predispoziție pentru plâns și somn agitat. De asemenea, bebelușii expuși la alcool prezintă un risc mai mare de zahăr scăzut din sânge și de dezvoltare motorie slăbită.

În același timp, prezența lidocainei în aceste produse este de asemenea periculoasă pentru că dozarea incorectă sau înghițirea accidentală a substanței a provocat 22 de efecte adverse în Statele Unite.

„Utilizarea zaharozei ca produs pentru erupția dentară nu este un lucru înțelept pentru că, pe termen scurt, există riscul unui atac acid asupra dinților, iar pe termen lung copii pot dezvolta o dependență de dulciuri. Trebuie evitate și produsele cu alcool. Există produse pentru dinți care nu conțin zahăr și nici alcool. Iar riscul de supradoză de lidocaină este mai mare atunci când produsele au o concentrație mai mare”, a afirmat dr. Monaghan, cel care a tras semnalul de alarmă.

Ultimul update: 28 septembrie 2019

SănătateaTV.ro