Psoriazisul este o afecțiune care pe lângă manifestările specifice – leziuni ale pielii caracterizate de niște plăci de culoare roșie acoperite decoji de culoare albicioasă (scuame), care pot avea diferite grade de afectare la nivel cutanat, poate conduce în timp la alte probleme de sănătate, fiind o afecțiune multisistemică, potrivit specialiștilor.

„30-35% din pacienţii care debutează cu leziuni la nivel cutanat pot în timp să dezvolte şi leziuni articulare, deci iată reumatismul psoriazic, artropatia psoriazică, iniţial cel mai frecvent la degetele de la mâini, dar pot fi și la picioare, pot fi şi la coloana vertebrală. Duc la o anumită indispoziţie a pacientului, de tip reumatologic, uneori ajungând până acolo încât el să nu se poată mişca sau se mişcă foarte greu (…) în ultimii 15 ani, 10-15 dacă nu chiar 20 de ani se dovedeşte că psoriazisul este în ultimă instanţă o afecţiune multi multi sistemică”, a explicat pentruwww.SănătateaTV.ro, prof. univ. dr. Călin Giurcăneanu, președintele Societății Române de Dermatologie.

Caracterul multisistemic este dat de anumite componente imunologice care există în psoriazis și care secretă anumite susbtanțe ce pot afecta organe și sisteme interne, așa încât pacientul cu psoriazis poate să aibă un risc de infarct miocardic de 4-5 ori mai mare, conform profesorului Giurcăneanu.

„Riscul de atac vascular cerebral la pacienţii cu psoriazis este mult mai mare decât la cei care nu au psoriazis sau arterite ateromatoase cu plăci de aterom pe membrele inferioare”, a adăugat specialistul.

Cu cât psoriazisul debutează mai timpuriu, cu cât leziunile sunt mai extinse, riscurile dezvoltării altor afecțiuni sunt mai ridicate. Diabetul este una dintre acestea, a spus președintele Societății Române de Dermatologie: „Spre exemplu riscul de diabet zaharat la pacientul cu psoriazis este de circa 6-8 ori mai mare decât la pacientul care nu are gene şi nu face psoriazis (…) O bună parte din pacienţii cu psoriazis sunt obezi”.

Psoriazisul poate duce și la apariția unor afectări oculare, cum ar fi uveita (inflamația stratului pigmentar al irisului) sau corioretinita (inflamația coroidei și a retinei) și, nu în ultimul rând, la afectări psihice.

„Profilul psihologic al pacientului cu psoriazis este unul cu totul şi cu totul afectat - mai ales pacienţii care au psoriazis de foarte mult timp. Creează depresii foarte importante, pacienții nici nu vor să mai iasă din casă unii dintre ei, unii trec în patima alcoolismului. Fumatul face foarte rău la psoriazis. Unii pacienţi încep să fumeze din cauza psoriazisului şi apoi fumatul închide cercul vicios, declanşează şi mai mult psoriazis decât la cei care nu fumează”, a mai explicat prof. univ. dr. Călin Giurcăneanu. 

SănătateaTV.ro