Patologia tiroidiană este cea mai frecventă afecțiune hormonală. În acest context, iodul deține un rol important. La noi în țară există zone cunoscute în care există carență de iod – zona Moldovei, în vecinătatea Arcului Carpatic, la Sud de Carpați și în Ardeal.

Despre aportul adecvat de iod, prof. univ. dr. Corin Virgil Badiu, medic primar Endocrinologie, Diabet zaharat, nutriţie, boli metabolice, Institutul Național de Endocrinologie „C.I. Parhon” a explicat că acesta se face în raport cu populația– respectiv este nevoie de o cantitate mai mare de iodla copii, gravide.

„Însă date recente au arătat că oricât am reuși noi să spunem că dorim să compensăm carența iodată prin aport de iod prin sare, există o populație de persoane care au nevoie de o cantitate mai mare. Mă refer la copiii în dezvoltare, perioada pubertății, la gravide. Pe de altă parte, prietenii noștri cardiologi, au lansat o campanie destul de eficientă în care spune: evitați excesul de sare, zahăr și grăsimi, și-atunci, sigur că respectând acest principiu, care ne ferește de hipertensiune”, a explicat prof. univ. dr. Corin Virgil Badiu într-un interviu acordatwww.sănătateatv.ro.

Specialistul explică, de asemenea, că dacă la copii doza adecvată de iod este de 150 de micrograme/zi, necesarul de iod în cazul unei gravide este de 200-250 micrograme/zi. 

SănătateaTV.ro