Aproape 2 milioane de români suferă de diabet zaharat, potrivit rezultatelor Studiului Predatorr. Vorbim, astfel, de o prevalenţă a acestei afecţiuni de 11,6%. În lipsa unui management eficient al diabetului zaharat şi în contextul creşterii speranţei de viaţă, tot mai multe persoane cu această maladie ajung să dezvolte complicaţii severe, cum ar fi neuropatia diabetică. Ceea ce este şi mai îngrijorător, atrag atenţia specialiştii, e faptul că mulţi dintre cei care au un nivel ridicat al glicemiei nu ştiu acest lucru, boala fiind descoperită întâmplător.

„Pe de o parte, este vorba de un număr mare de pacienţi cu diabet zaharat. Pe de altă parte, ştim că la fiecare pacient există cel puţin încă unul nediagnosticat. Totodată subliniez şi faptul că, în condiţiile în care este diagnosticat diabetul, o mare parte din persoanele cu diabet au această complicaţie: neuropatia diabetică. Să nu mai vorbim de acea categorie de pacienţi care ajung în serviciile de chirurgie cu cangrenă, sunt amputaţi şi abia acolo li se descoperă prima glicemie şi implicit diagnosticul de diabet. Aceasta este, de fapt, realitatea”, a declarat prof. univ. dr. Gabriela Radulian, preşedinte Societatea de Neuropatie Diabetică, în cadrul conferinţei –dezbatere Piciorul Diabetic şi Amputaţiile. Spune STOP! Acţionează ACUM!.

În acest context, educaţia populaţiei şi existenţa podiatrilor ar contribui la reducerea complicaţiilor precum neuropatia diabetică şi, implicit, la scăderea cazurilor de amputaţie la nivelul membrelor inferioare la persoanele cu diabet zaharat.

„Societatea de Neuropatie Diabetică susţine legalizarea, ca să spun, a acestei profesii de podiatru în ţara noastră. Pentru că pacientul nostru cu diabet zaharat prezintă semne şi simptome specifice. Importantă este educarea persoanelor cu diabet zaharat pentru a putea identifica acele semne şi simptome care definesc neuropatia diabetică şi pentru a se putea prezenta cât mai rapid la medic, astfel încât să reducem riscul apariţiei leziunilor. Este esenţial, pentru că orice leziune la persoana cu diabet zaharat dublează riscul de mortalitate în următorii zece ani comparativ cu persoanele fără diabet. În aceste condiţii este foarte important să nu ajungem la leziune, la ulceraţie şi implicit la risc de amputaţie. Întotdeauna trebuie să realizăm o abordare holistică şi un management integrat al diabetului zaharat pentru că, aşa cum s-a subliniat de foarte multe ori, vorbim de o echipă interdisciplinară, iar în centru se află persoana cu diabet. Vorbim acum concret de pacientul cu neuropatie diabetică, dar eforturile trebuie să fie concertate. În această echipă multidiciplinară trebuie să se regăsească diabetologul, neurologul, chirurgul, radiologul intervenţionist, ortopedul, dermatologul şi, bineînţeles, podiatrul. De altfel, în această echipă multidisciplinară este nevoie de implicare, scopul nostru fiind unul singur şi anume de reducere a riscului de amputaţie”, a mai subliniat prof. univ. dr. Gabriela Radulian.

SănătateaTV.ro