Diabetul zaharat gestaţional este o afecţiune tot mai des întâlnită în rândul femeilor gravide, arată specialiştii. Potrivit ghidurilor, diabetul zaharat gestaţional debutează după săptămâna 24-28 de sarcină, gravidele experimentând o scădere a insulinosensibilităţii, fapt care determină preluarea defectuoasă  a glucozei de către muşchi şi ficat.

Cu prilejul Zilei Mondiale a Diabetului, care în 2017 are ca temă principală “Femeile şi diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos”, specialiştii trag un semnal de alarmă asupra importanţei diagnosticării precoce a diabetului gestaţional.

“Studiile arată că 86,4% dintre sarcini sunt asociate cu diabetul gestaţional. Nedepistat la timp, diabetul gestaţional poate pune în pericol atât viaţa mamei, cât şi a copiilor. Un rol important în depistarea acestui tip de diabet îl au medicii de familie, dar şi medicii ginecologi care urmăresc sarcina. Trebuie să acordăm o atenţie deosebită diabetului gestaţional şi să urmărim gravida pe toată perioada sarcinii”, a declarat prof. univ. Maria Moţa, fost preşedinte al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi al Asociaţiei Române de Educaţie în Diabet, în cadrul Conferinţei-Dezbatere organizate la Palatul Parlamentului în contextul Zilei Mondiale a Diabetului, care aduce în prim plan problematica diabetului zaharat la copii şi femei.

În acelaşi timp, prof. dr. Maria Moţa a atras atenţia că cel puţin 58% din cazurile de diabet pot fi prevenite printr-un stil de viaţă sănătos.

Evenimentul a fost organizat de către Federația Asociațiilor Diabeticilor din România.

Parteneri instituţionali: Comisia pentru Sănătate Publică din Senatul României, Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti

Management şi Concept eveniment: Sănătatea Press Group

SănătateaTV.ro