Retinopatia diabetică este una dintre complicațiile diabetului zaharat care implică modificări importante la nivelul retinei, fundului de ochi și al altor structuri ale ochiului. Afecțiunea poate apărea, în general, cam la 10 ani de la debutul bolii diabetice. Astfel, prof. univ. dr. Monica Pop,Manager al Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București atrage atenția că persoana cu diabet zaharat trebuie să facă consulturi periodice în funcție de evoluția și stadiul bolii.

„(Retinopatia diabetică, n.r.) Este o complicație redutabilă a bolii diabetice și, boala aceasta trebuie serios condusă, iar pacienții cu diabet trebuie să facă consulturi oftalmologice periodice pentru că în momentul în care a apărut deja complicația, este destul de severă. Acel pacient rămâne pentru tot restul vieții clientul medicului oftalmolog. Din păcate, această complicație poate să apară cam la 10 ani de la debutul bolii, și nu de la debutul diagnosticului sau de la diagnostic. El (Pacientul, n.r.) trebuie, în afară de a respecta indicațiile medicului diabetolog, să respecte bineînțeles regimul igieno-dietetic și să facă consult oftalmologic de două ori pe an pacientul care nu are complicații și din 3 în 3 luni la pacientul la care au apărut deja complicații sau chiar mai des decât atât, în funcție de evoluție și de stadiul în care se află.”, a explicat prof. univ. dr. Monica Pop într-un interviu acordat www.sănătateatv.ro în cadrul Conferinței „Noutăți în tratamentul diabetului zaharat: Îngrijirea persoanelor cu diabet în România”.

În ceea ce privește prevenția retinopatiei diabetice, specialistul indică necesitatea consultului oftalmologic periodic, mai ales dacă în familie există cazuri de diabet zaharat.

„Singura metodă de prevenție este consultul oftalmologic periodic și mai ales al celor care au părinți sau diabet în familie. Aceia trebuie să meargă mai frecvent. Oamenii nu vin, vin prea târziu, nu se prezintă la consulturi obișnuite pentru că nu au această obișnuință. Deci în această țară prevenția este foarte, foarte, foarte jos pentru că oamenii nu se gândesc că pot fi bolnavi și de foarte multe ori se descoperă boli foarte redutabile care sunt într-o fază foarte avansată pentru că nu s-au diagnosticat la timp  pentru că pacientul nu s-a prezentat și așteaptă până când nu mai suportă și atunci se prezintă. Lucrul acesta trebuie învățat și la școli. Sunt foarte multe situații pe care copilul trebuie să le afle din mica copilărie, din adolescență și să știe că el va trebui să meargă la consulturi, să aibă această obișnuință. (...) oamenii nu se îngrijesc foarte bine și ar trebui schimbată această concepție pentru ca omul să înțeleagă că trebuie să se controleze din când în când.”, a declarat prof. univ. dr. Monica Pop.

Simptomatologia în cazul retinopatiei diabetice nu este decelată de pacient decât în stadii foarte târzii. În acest context, oftalmologul subliniază că și tratamentul este explicit influențat de stadiul în care se prezintă persoana cu diabet zaharat.

„Dacă (pacientul, n.r.) vine în stadiu incipient, are șanse bune de terapie cu laser, terapie medicamentoasă, chiar și mai târziu există posibilitatea unor intervenții, dar din păcate sunt și pacienți care pierd vederea, care pierd acuitatea vizuală, uni- sau bilateral. Este tragic, pentru că din păcate sunt și pacienți foarte tineri care sunt în această situație - chiar adolescenți sau foarte tineri care au o evoluție foarte proastă a diabetului. Sunt și forme foarte agresive ale diabetului și, uneori care nu răspund la tratament sau răspund foarte greu, și-atunci, acei pacienți ajung la complicații foarte serioase, din păcate, și orbire. Și, încă, boala diabetică dă foarte multă orbire pe mapamond.”, a explicat prof. univ. dr. Monica Pop.  

SănătateaTV.ro