Vaccinurile sunt sigure și salvează vieți, atrag atenția specialiștii. Situația din România ar putea fi alta dacă vaccinarea cu ROR, vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei, nu ar fi deficitară în anumite zone din țară, au arătăt medicii care au participat la dezbaterea privind importanța vaccinării în contexul Săptămânii Mondiale a Imunizării.

,,Este nefiresc să înregistrăm atâtea decese cauzate de rujeolă în condițiile în care avem la îndemână vaccinarea, o metodă sigură de prevenire şi control a acestei afecțiuni şi a multor altor boli infecțioase care pot avea consecințe severe asupra sănătății copilului. Acoperirea vaccinală în România variază între 67 şi 92% pentru diferitele tipuri de antigene din programul național, în condițiile în care nivelul de siguranță recomandat de Organizația Mondială a Sănătății este de 95%, nivel care asigură o bună protecție populațională şi permite evitarea epidemiilor şi eliminarea unor boli cum sunt poliomielita și rujeola”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, Președintele Societății Române de Microbiologie.

Vaccinurile sunt monitorizate și testate ani de zile înainte de a fi puse pe piață. Medicii îi îndeamnă pe părinții care ezită să-și vaccineze copiii să consulte medicul de familie și să întrebe despre siguranța vaccinului.

„Părinții trebuie să se informeze, în primul rând de la medicii lor de familie, despre beneficiile vaccinării, care depășesc cu mult riscurile, să înțeleagă că un vaccin este rezultatul unui proces riguros de producție și de testare şi că acesta ajunge pe piață după ce a primit o serie întreagă de aprobări de la autoritățile competente. Mai mult, părinții trebuie să aibă încredere că reacțiile adverse post-vaccinale indezirabile (RAPI) sunt atent monitorizate de Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile şi de Agenția Națională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), ca o garanție suplimentară pentru sănătatea copiilor”, a mai spus prof. univ. dr. Alexandru Rafila, Președintele Societății Române de Microbiologie.

Specialiștii arată că anual, la nivel Mondial, între 2 şi 3 milioane de vieți sunt salvate datorită vaccinării. În perioada 2000 – 2016, vaccinarea antirujeolică a dus la o scădere cu 84% a cazurilor de deces cauzate de rujeolă și, în aceeași perioadă, datorită introducerii vaccinului antirubeolic în diferite țări la nivel global, cazurile de rubeolă au scăzut cu 97%.

România însă se află în epidemie de rujeolă. Datele de la Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile arată că numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România,raportate până la data de 27.04.2018, este 12.648 din care 50 de decese. 

SănătateaTV.ro