Boala cronică de rinichi este o afecţiune din ce în ce mai frecventă, studiile arătând că în România 1.3 milioane de persoane suferă de această afecţiune. Mai mult, specialiştii atrag atenţia că jumătate dintre persoanele cu diabet zaharat vor dezvolta la un moment dat şi boală cronică de rinichi. Astfel, prevenţia şi diagnosticarea precoce joacă un rol esenţial.

“Faţă de situaţia îngrijorătoare care era acum 20 de ani în România, când aveam o mie şi ceva de pacienţi puşi pe dializă, ceea ce însemna cam 50 de pacienţi pe milion populaţie, astăzi avem peste 10.000 de pacienţi pe dializă. Deci, creşterea a fost impresionantă. Chiar şi azi avem o creştere importantă, peste media europeană care este de 5%. În România 87,2% dintre pacienţii care sunt în programele de substituţie renală sunt pe hemodializă şi numai în total, dializa peritoneală şi transplantul sunt cam de 12%. 7,7% din populaţia adultă generală din România are boală cronică de rinichi. Este extrem de necesar un program de screening, adică trebuie să luăm populaţiile la risc – supraponderalii şi obezii, pacienţii cu hipertensiune, pacienţii cu diabet şi prediabet – şi trebuie să le evaluăm pentru a pune diagnosticul cât mai precoce al bolii cronice de rinichi. Numai astfel vom putea să cunoaştem cu adevărat care este situaţia reală şi să facem ceva pentru aceşti pacienţi”, a declarant prof. univ. dr. Cristian Serafinceanu, președinte Asociația pentru Studii Reno-Metabolice și Nutriționale.

În acest context, se poate vorbi de boala cronică de rinichi ca despre o problemă de sănătate publică în rezolvarea căreia ar trebui să fie incluşi atât medicii specialişti, autorităţile, cât şi medicii de familie.

„Această afecţiune este una plurifactorială. Nu este vorba doar de o afectare a rinichiului fără vreo cauză. Este legată de stilul de viaţă, de modul de alimentaţie. Probabil şi factorii genetici sunt implicaţi în apariţia acestor afecţiuni şi boala cronică de rinichi cu siguranţă ar beneficia, pentru a putea fi depistată precoce şi a putea să facem screening-ul grupurilor la risc, de un program de prevenţie care să facă parte din activitatea curentă a medicului de familie”, a subliniat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, expert în politici de sănătate publică.

Un rol esential în echipa pluridisciplinară care îngrijeste pacientul cu boală cronică de rinichi îl are şi pacientul, acesta fiind şi factorul principal de care depinde depistarea din timp a bolii.

“Ca medic vă pot spune că boala trebuie depistată foarte repede. Prevenţia este cea mai importantă ca să putem trata corespunzător aceşti pacienţi şi să nu ajungem la complicaţii şi la stadii finale. Iar din punct de vedere al pacientului, eu zic că se poate trăi şi cu bolile cornice de rinichi, cu o calitate a vieţii foarte bună”, a declarat dr. Anne Marie Crăciun, medic diabetolog în cadrul Institutului Paulescu din Bucureşti. Dr. Anne Marie Crăciun se numără printre pacienţii cu boală cronică de rinichi.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul conferinţei de presă “Boala cronică de rinichi, un pericol iminent pentru persoanele cu diabet zaharat”, organizată cu prilejul Zilei Mondiale a Rinichiului 2015.

SănătateaTV.ro