Tulburarea de personalitate nu reprezintă o boală în sine. Însă tot mai multe persoane se confruntă cu astfel de probleme ce se definesc odată cu încheierea procesului de coagulare a personalității, după vârsta adolescenței.

”Tulburările de personalitate sunt tulburări care afectează partea cea mai caracteristică a fiecărui individ și anume personalitatea acestuia. (..) Tulburările de personalitate nu sunt niște boli, pentru că bolile conform definiției acestora trebuie să aibă un debut, trebuie să aibă un sfârșit, fie o vindecare, fie o cronicizare. Acest lucru nu este valabil în cadrul tulburărilor de personalitate. Acestea pot fi observate sau pot fi definite odată cu încheierea procesului de coagulare a personalității, dincolo de vârsta adolescenței și însoțesc individul toată viața”, a declarat într-un interviu pentru www.sanatateatv.ro, prof. univ. dr. Florin Tudose, șef Departamentul de Psihiatrie din cadrul Spitalului Universitar de Urgență din București.

Problema tulburărilor de personalitate este una extrem de gravă din punct de vedere social, în sensul că persoanele care se confruntă cu astfel de tulburări nu apelează niciodată la ajutorul unui medic specialist în psihiatrie.  

”Pacienții cu tulburări de personalitate nu vor apela niciodată la ajutorul unui medic considerând că așa sunt ei. Vin la medic pentru complicațiile care apar cauzate de aceste tulburări de personalitate, printre care consumul de droguri, depresia, stările de anxietate și chiar automutilări. De asemenea persoanele cu tulburări de personalitate deseori intră în conflict cu legea, intră în conflict cu societatea, nu respectă regulile obișnuite”, a adăugat prof. univ. dr. Florin Tudose.

În ceea ce privește terapia pentru tulburarea de personalitate, potrivit specialistului, nu există o modalitate eficientă care să vindece această problemă a personalității.

SănătateaTV.ro