Screening-ul diagnostic joacă un rol esenţial în cazul luxaţiilor congenitale de şold. Potrivit specialiştilor, dacă o astfel de investigaţie s-ar face în mod frecvent la nou-născuţi s-ar putea ajunge să nu se mai vorbească de această patologie. În prezent se întâlnesc cazuri de luxaţii congenitale de şold chiar şi la copii cu vârsta cuprinsă între 3-7 ani.

„S-au făcut eforturi foarte mari și sunt nemulțumit că sunt copii care nu și-au făcut o ecografie de șold care atestă screening de diagnostic. Acest faptpentru noi, care depunem eforturi de 10-15 ani în acest sens, este îngrozitor. Această boală trebuie eradicată și eradicarea se poate face! Există un program pe care l-am conceput și pe care l-am depus la Ministerul Sănătății de eradicare a luxației de dezvoltare a șoldului. Acestea nu mai trebuie să existe! Cei de la Ministerul Sănătății nu înțeleg această necesitate. Ar face economii substanțiale în timp de 10 ani de 400 de milioane de euro. Dacă Ministerul ar asigura tot ce trebuie pentru ca în perioada de 0-30 de zile a copiilor să se facă ecografii la toți cei care ar trebui să se nască astfel încât să-i separe pe cei sănătoși de cei care au această displazie de dezvoltare. Până la vârsta de 3 luni, copiii se vindecă”, a declarat prof. univ. dr. Gheorghe Burnei, şeful Secţiei de Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Maria Sklodowska Curie" într-un interviu acordat pentru www.sănătateatv.ro .

Rolul părinților în sănătatea copiilor trebuie să fie, de asemenea, constant și pe deplin înțeles. În ceea ce privește unele patologii ortopedice, părinții sunt cei care pot depista înaintea medicilor unele nereguli – atât de poziție cât și de mers – pe care copiii le pot prezenta.

„Mamele ar trebui să-și ia copilul în brațe în perioada de nou-născut și să caute un ecografist care să-i facă ecografia de șold cu o sondă plană, să-i pună un diagnostic și, dacă e ceva în neregulă, să se prezinte la ortopedul pediatru. După aceea să constate de fiecare dată atunci când copilul merge cum calcă. În momentul în care constată poziții vicioase (că acel copil merge înăuntru, că are un sprijin pe marginea internă a piciorului sau pe marginea externă a piciorului) din nou părintele să se prezinte la doctor”, a mai explicat prof. univ. dr. Gheorghe Burnei. 

  

Referitor la patologia care privește coloana vertebrală, specialistul spune că şi în astfel de situaţii părinții pot vedea dacă există o problemă. Mai exact, în momentul în care copilul este îmbăiat părintele poate constata, cu ajutorul degetelor II şi III ale mâinii, dacă proeminențele osoase de pe coloana vertebrală sunt în linie dreaptă.

„Dacă proeminențele coloanei vertebrale nu sunt în linie dreaptă și părintele constată că formează o curbă spre stânga sau spre dreapta, atunci să se prezinte la medic cu copilul. Sunt lucruri foarte simple, care ar putea să scutească multe familii de suferințe îndelungate și copiii să evolueze sănătos”, a mai precizat prof. univ. dr. Gheorghe Burnei.

    

SănătateaTV.ro