Prof. Univ. Dr. Radu Vlădăreanu a atras atenția într-un interviu acordat jurnaliștilor SănătateaTV.ro că foarte puține femei sunt informate cu privire la infecția cu HPV și vin la medic la timp. Controlul periodic anual la medicul ginecolog este o parte importantă a prevenției acestei infecții. Dacă acest control este făcut la timp, multe dintre bolile ginecologice pot fi prevenite, a adăugat el.

În același timp, un cancer descoperit în stadiu incipient înseamnă șanse de supraviețuire de sută la sută, spune medicul primar în obstetrică-ginecologie.

 

Vă prezentăm mai jos interviul acordat de Prof.Univ. Dr. Radu Vlădăreanu

 

ÎNTREBARE: Cât de importantă este depistarea precoce a infecției cu virus HPV?

Prof. Univ. Dr. Radu Vlădăreanu: Cu cât depistăm mai devreme infecția cu HPV, putem previziona mai repede viitorul din punctul de vedere al afectării colului uterin. Știm că avem o infecție cu virus înalt oncogen, știm că trebuie să urmărim altfel o femeie, decât dacă știm că nu are infecție cu virus HPV.

ÎNTREBARE: Care este comportamentul pacientelor în România? Vin la medic atunci când trebuie?

Prof. Univ. Dr. Radu Vlădăreanu: Ați văzut din datele prezentate că un număr mic de paciente știu despre subiectul acesta și vin la medic, din păcate, față de populația totală a acestei țări. Este vorba de pacientele informate, educate, disciplinate, dar, sunt convins că, așa cum este răspândit internetul, cred că ar trebui să fie mai atente și să citească și recomandările medicale pentru ele și nu numai alte lucruri.

ÎNTREBARE: Care sunt investigațiile recomandate doamnelor și la ce intervale ar trebui ele făcute astfel încât să depisteze la timp infecția?

Prof. Univ. Dr. Radu Vlădăreanu: Noi ce promovăm cu siguranță este controlul periodic anual la medicul ginecolog. În momentul în care acesta se realizează, cu siguranță toate bolile ginecologice pot fi prevenite și medicul va ști când să facă, și ce fel de testări, ce fel de investigații. Dar, atâta timp cât pacienta nu vine la medic este foarte greu să controlezi situația medicală.

ÎNTREBARE: Cât de scurt este drumul acesta de la a depista infecția cu HPV și până la un cancer, în diferitele lui stadii?

Prof. Univ. Dr. Radu Vlădăreanu: Drumul este destul de lung dacă nu sunt modificări deja instalate la nivelul colului uterin. Dacă infecția HPV vine deja cu modificări ale celularității colului uterin, atunci problema este mult mai complicată. Deci, cu cât știm mai devreme că avem un virus HPV oncogen, cu atât e mai bine. Cu cât mergem mai frecvent, o să știm mai devreme.

ÎNTREBARE: Odată depistat un cancer, care sunt șansele ca acea femeie să trăiască, să-și prelungească anii de viață?

Prof. Univ. Dr. Radu Vlădăreanu: În funcție de stadiul bolii. Atâta timp cât este un stadiu incipient sau e leziune preneoplazică, șansa este de sută la sută de supraviețuire. Pe măsură ce crește cifra, ajungem la stadiul II, III, și așa mai departe, șansele sunt tot mai mici indiferent de terapie, se ajunge la o intervenție radicală chirurgicală însoțită de chimioterapie, radioterapie, și șansele nu sunt spectaculoase.

ÎNTREBARE: Care este percepția românilor despre vaccinarea anti-hpv?

Prof. Univ. Dr. Radu Vlădăreanu: Vaccinarea HPV a devenit mult mai cunoscută să spunem și mult mai acceptată față de acum zece ani, când toleranța era zero față de subiect. Din păcate, rămân în continuare anumiți medici care nu sunt destul de informați sau din rea-credință nu promovează, mai sunt și unii, foarte puțini, dar aceștia pot fi sancționați de Colegiu, care promovează ideea antivaccinare, dar rămâne de a convinge cât mai multă lume de acest lucru și este și rolul mass-media să promoveze ceva sănătos și să nu facă emisiuni de tipul controversa vaccinării. Nu-i nicio controversă. Nu este nicio controversă, doar în capul unora care nu contează e controversă, în rest se știe că, așa cum trebuie să te speli pe dinți, se știe că trebuie să te vaccinezi.

Ultimul update: 26 noiembrie 2019