Boala de reflux gastroesofagian este o anomalie a sfincterului esofagian inferior care separă esofagul de stomac. Mai exact, sfincterul esofagian inferior permite sucului gastric și conținutului alimentar să pătrundă în esofag.

Boala de reflux esofagian este considerată de specialiștii în gastroenterologie o suferință a lumii moderne, ca urmare a schimbării stilului de viață, ceea ce a dus la o creștere spectaculoasă a numărului de cazuri în fiecare an. Creșterea numărului pacienților care suferă de boală de reflux gastroesofagian echivalează cu reducerea numărului de ulcere, frecvente în anii ’60 – `90. 

Pentru oamenii de știință, boala de reflux gastroesofagian este încă un mister în ceea ce privește cauzele care determină apariția acestei afecțiuni a tubului digestiv. Cu toate acestea, specialiștii cunosc consecințele bolii și cum anume trebuie ea tratată.

”Consecințele refluxului în principal se referă la esofagita de reflux pentru că boala de reflux gastroesofagian în sine poate să nu aibă și esofagită, adică esofagul să nu prezinte semne vizibile de suferință. În această situație semnele de suferință sunt microscopice, adică numai o biopsie poate releva faptul că esofagul suferă din cauza contactului anormal între acidul clorhidric și mucoasa de acoperire a esofagului. Trebuie spus că nu doar acidul clorhidric este nociv pentru mucoasa esofagiană, la fel de nociv poate fi și conținutul biliar din intestinul subțire”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro, prof. univ. dr. Radu Voiosu, medic primar gastroenterolog, Spitalul Clinic Colentina.

Mai mult decât atât, boala de reflux gastroesofagian nu este vindecabilă. Boalapoate recidiva în condițiile în care medicii specialiști nu cunosc cauzele declanșatoare. ”Noi tratăm, consecințele și nu cauza și ca urmare posbilitatea recidivei este foarte frecventă”, a subliniat prof. univ. dr. Radu Voiosu.

SănătateaTV.ro