Interdisciplinaritatea în medicină devine tot mai necesară, în contextul patologiilor tot mai complexe cu care se întâlnesc, în practica de zi cu zi, specialiştii. Astfel, comunicarea eficientă între medici şi formarea unor echipe de îngrijire care să fie alcătuită din cadre medicale din diferite domenii sunt esenţiale. Mai mult, odată cu această complexitate a patologiilor se va ajunge şi la o nouă noţiune de unitate medicală. Iar acest lucru este recunoscut chiar de către medicii din ţara noastră. 

„Trebui să terminăm cu balcanizarea medicinei, să revenim cumva la medicina internă, la o nouă medicină internă, în care specialiştii se educă ca echipă şi tratează bolnavul ca o persoană unică, cu diverse patologii. Va dispărea în viitor noţiunea de spital de unică specializare. Bolnavul meu, de exemplu, internat în pneumologie cu BPOC, are şi insuficienţă cardiacă, are şi aritmie şi osteoporoză, are şi o anxietate sau boală psihică. Deci lucrurile sunt complexe şi atunci abordarea echipei trebuie să fie holistică şi trebuie să fie de echipă. (...) Nu mai există un singur lider, un mare profesor care pune diagnostice. Aşa ceva nu mai există. Există o echipă care face medicina”, a declarat pentru www.sănătateatv.ro prof. dr. Traian Mihăescu, medic primar pneumolog, Secţia I de Pneumoftiziologie din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi.

În ceea ce priveşte existenţa unei abordări interdiscipliniare în ţara noastră, specialistul este de părere că acest lucru nu se întâmplă sau se petrece doar în puţine cazuri. Mai mult decât atât, prof. univ. dr. Traian Mihăescu atrage atenţia şi asupra unui fenomen pe care l-a numit „abordare paternalistă a rezidenţilor”.

„Nu se întâmplă în România (n.r. abordarea interdisciplinară), să fim sinceri. Există încă o abordare paternalistă a rezidenţilor, o abordare de genul „e bolnavul meu şi numai eu am grijă de el, voi sunteţi mici şi nu ştiţi nimic”. De asta şi pleacă mulţi dintre rezidenţi. Nu atât pentru salarii, cât pentru altă atmosferă. Dar, sperăm că şi medicina privată va impune acest lucru şi concurenţa va impune acest lucru, pentru că este imposibil. Gândiţi-vă că sunt 12.000 de diagnostice în sistemul de codificare a bolilor. Fiecare diagnostic are zeci şi zeci, dacă nu sute, de diverse variante. Sigur că greşeşti de unul singur. Nu poţi să nu greşeşti de unul singur. Problema erorilor în medicină nu poate fi combătută decât printr-o abordare de echipă”, a mai precizat prof. univ. dr. Traian Mihăescu.

SănătateaTV.ro