Medicina personalizată reprezintă soluția în individualizarea tratamentului pacienților, lucru susținut de prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România, în cadrul conferinței ”Medicina personalizată – Noi perspective în tratamentul pacientului român”, din data de 3 septembrie 2013.

”Scopul medicinei nu este de a descoperi. A descoperi este instrumentul. Scopul medicinei este de a alina suferința, a ameliora sau a vindeca boala și de a fi alături de pacient pentru că pacientul este o persoană.  Individualizarea tratamentului se poate face prin medicina personalizată pentru că individualizarea în medicină reprezintă o abordare care ține cont de celalalt partener al relației, de-o parte este medicul, de cealaltă parte este pacientul. Medicul este o persoana nu un individ, dar și pacientul este o persoană și nu un individ. Medicina personalizată este definită în prezent ca o modalitate de acționa individual, personalizat, fie de a împiedica apariția unei boli, fie de a selecționa cel mai bun tratament. Atunci medicina personalizată încearcă să elimine abordările că aceeași mărime se potrivește oricui”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România.

Mai mult decât atât medicina personalizată, potrivit prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, a apărut ca o reacție a medicinei bazată pe dovezi care susține că toți oamenii sunt identici.

”Medicina personalizată a venit ca o reacție împotriva medicinei bazate pe dovezi care pe date statistice toți trebuia să fim identici și deși știm că nu există  două persoane care să fie identice pe tot globul, pentru că diferim din punct de vedere genetic și toate persoanele sunt diferite, excepție fac gemenii monozigoți. Însă și gemenii monozigoți prin dezvoltarea lor socială, culturală și economică sunt diferiți, deci a fost o reacție normală”, a subliniat reprezentantul Colegiului Medicilor din România.

Însă aplicarea medicinei personalizate nu înseamnă însă și o reducere a costurilor în ceea ce privește îngrijirea pacienților.

”Medicina personalizată, individualizată înseamnă o creștere cu un efect dacă facem raportul cost-eficiență, cu un efect  nu atât de important, dar cu un efect în ceea ce privește inechitățile sistemului de sănătate. Deci ea trebuie să fie o altă abordare în care acest element, adică genetica personalizată să fie doar un element de evaluare și să nu fie un element determinant”, a adaugat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoe.

SănătateaTV.ro