România e pe locul trei în Europa în privința dezastrelor naturale provocate de fenomene naturale hidro-climatice, a declarat Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, în cadrul unei conferințe de specialitate dedicată problematicilor de mediu din România, organizate de PRIAevents.

„Aprilie de anul acesta, cel puțin până acum, a fost cea mai călduroasă lună aprilie de când înregistrăm noi valorile termice. În ultimii ani, temperaturile au crescut în România cu 0,5 grade Celsius. Avem veri călduroase și secetoase, alternate de perioade cu precipitații abundente care, după cum am văzut, generează inundații la scară mare. Ceea ce putem vedea din prognozele noastre este că va crește numărul de zile caniculare, cu temperaturi de peste 35 de grade Cesius”, a declarat Elena Mateescu, director general la Administrația Națională de Meteorologie.

Aceasta a mai spus că ultimii 18 ani au fost cei mai călduroși ani din 1850, de când sunt înregistrate temperaturile în România.

În cadrul conferinței au fost dezbătute și problemele cu care se confruntă orașele din România în privința protecției mediului și a gestionării deșeurilor.

Sorin Chiriță, city managerul Bucureștiului, a spus că în curând Capitala va avea un plan privind calitatea aerului.

„Planul de Îmbunătăţire a Aerului este în dezbatere publică şi sper să-l avem spre aprobare în Consiliul General, cu măsuri de limitare a accesului auto în centru. Nu este vina autorităţii publice centrale că guvernele, în succesiunea lor, au lăsat ca în România să intre toate autoturismele care în ţări occidentale nu mai pot circula. Nu este vina autorităţii publice locale că avem, la câteva luni, zeci de mii de autoturisme în Bucureşti înmatriculate, şi nu noi. Nu este vina autorităţii publice locale că este atât de ieftin să fii poluator, eşti chiar încurajat, dar haideţi să începem să facem ceva. Avem o legislaţie complicată, o legislaţie a achiziţiilor care nu a făcut decât să blocheze procesul de achiziţii", a spus Sorin Chiriță, city managerul Capitalei.

Acesta a mai arătat că, în cel mult doi ani, Bucureștiul va avea Staţia de Valorificare Energetică a Deşeurilor.

„Bucureştiul a fost proiectat pentru un milion de locuitori, dar avem astăzi aproximativ 2,2 milioane, cu acte. Beneficiari de utilităţi sunt câteva milioane şi am avut anul trecut două milioane de turişti. Ne confruntăm cu o permanentă creştere a presiunii pe serviciile publice. De aceea, noi vedem deşeurile ca principală resursă pe care noi o vom putea utiliza pe viitor. Suntem determinaţi să finalizăm în doi ani de zile Staţia de Valorificare Energetică a Deşeurilor, ce va fi amplasată în apropierea unui CET. Acele Biodigestoare tot în apropierea unui CET. Sunt multe lucruri de făcut, nu putem face minuni peste noapte", a declarant Sorin Chiriţă.

SănătateaTV.ro