Asociația Transplantaților din România (ATR) vine în ajutorul pacienților care au nevoie de hemodializă cu un program care să le faciliteze accesul la călătorii. În perioada 6–12 martie 2019, specialiști de la centrul „Dializa Mucaria” din Sicilia vor sosi în România ca să prezinte pacienților, medicilor și asistenților medicali, programul de care pot beneficia pacienții care au nevoie de hemodializă.

Aceștia pot accesa programul de la centrele „Dializa Mucaria” din Alcamo și Valderice, în baza cardului european de sănătate. Pacienții interesați vor primi cazare în apartamente în regim hotelier, dotate cu bucătărie, în localitățile turistice Trapani, San Vito Lo Capo și Castellamare del Golfo. În plus, se asigură transport la centrul de dializă. Cazarea este gratuită, iar pentru transportul cu avionul Romania – Sicilia și retur, se rambursează până la 100 de euro din prețul biletului.

Pentru înscrierea în program, pacienții interesați trebuie să ia legătura cu reprezentanții ATR sau cu cei de la „Dializa Mucaria”. În cazul în care o persoană are nevoie de însoțitor, pot exista costuri suplimentare, însă acestea vor fi anunțate de la început, precizează ATR.

Demersul asociației vine în condițiile în care un pacient aflat în program de hemodializă depinde trei zile pe săptămână de această procedură, în ședințe de patru-cinci ore. Astfel, orice deplasare mai lungă de o zi presupune transferul într-un alt centru de hemodializă unde acesta poate fi primit doar dacă există un aparat disponibil.

Ultimul update: 4 martie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.