Programul MS Kids Retreat dedicat pacienților cu scleroză multiplă (SM) și care își propune organizarea de întâlniri anuale între copiii din România care au această afecțiune s-a desfășurat la Râșnov în perioada 29-31 august 2018. Programul este organizat de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN România) în colaborare cu Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia” și Societatea Română de Neurologie Pediatrică. Anul acesta, la Râșnov, au participat în cadrul programului „MS Kids Retreat” 37 de persoane, se arată într-un comunicat APAN. Este vorba de copii și adolescenți cu scleroză multiplă, însoțiți de părinți, medic neurolog, psiholog, dar și cinci pacienți adulți cu scleroză multiplă. În cele trei zile cât s-a derulat programul, cei prezenți au participat la activități care i-au ajutat să facă schimb de experiență, au primit sprijin psihologic dar și sprijin moral din partea celor care suferă de aceeași afecțiune.

Incidența mică a sclerozei multiple la copii o plasează în rândul bolilor rare, pacienții fiind răspândiți în toată țara, fapt care face necesară interacțiunea între ei, pentru că niciun copil nu trebuie să treacă singur peste primirea acestui diagnostic, susțin reprezentanții APAN. Așa a apărut ideea acestui proiect prin intermediul căruia copii, părinți și cadre medicale specializate (neurolog pediatru, psiholog) se întâlnesc pentru a afla informații și pentru a face schimb de experiență.

„Simptomele sclerozei multiple la copii sunt asemănătoare cu cele ale adulților, prezentând probleme cu vederea, echilibrul, mersul pe jos, controlul vezicii urinare, furnicături sau amorțeală și tremor printre altele. SM în copilărie are adesea un efect emoțional mult mai puternic asupra copiilor, afectându-le viața școlară și socială, precum și imaginea de sine”, explică dr. Carmen Burloiu, neurolog pediatru, președinta Societății Române de Neurologie Pediatrică.

Ultimul update: 18 octombrie 2018

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.