20 de organizații non-guvernamentale sunt câștigătoarele celei de a zecea ediții a Programului MOL pentru sănătatea copiilor, organizat de Fundația pentru Comunitate. Proiectele de terapie prin artă și terapie emoțională susținute prin acest program vor ajuta 650 de copii și tineri cu nevoi speciale, deficiențe, boli cronice sau care se află în curs de recuperare după afecțiuni grave, se arată într-un comunicat de presă. În cei zece ani de la înființare, au fost finanțate 190 de proiecte cu peste 3,2 milioane de lei, iar de acestea au beneficiat peste 11.000 de copii și adolescenți.

La ediția jubiliară din acest an, s-au înscris 92 de organizații non-profit care derulează proiecte de terapie prin artă și terapie emoțională pentru copii și tineri cu deficiențe, organizații care au solicitat finanțare totală de peste 2 milioane lei. Fondurile alocate pentru această ediție a programului sunt de 400.000 lei. Din cele 20 de ONG-uri câștigătoare, nouă au obținut finanțare pentru prima dată, în timp ce 11 au mai beneficiat de sprijin și la edițiile anterioare.

Organizațiile câștigătoare a celei de-a zecea ediții a programului provin din București și din județele Alba, Bacău, Bihor, Botoșani, Călărași, Cluj, Covasna, Harghita, Iași, Mureș, Sălaj, Satu Mare și Timiș. Câștigătorii sunt: Universitatea Emanuel din Oradea, Asociația pentru Copii și Tineri cu Dizabilități Bonitas (Oradea), Asociația Help, Asociația Mișcare de Tabără Yuppi, Asociația Lumina, Asociația Copacul Vieții, Asociația Română de Terapii Expresive, Asociația HorsEmotion, Fundația Gecse Dániel, Asociația Hip-Tep, Asociația Sătmăreană pentru Promovarea Sănătății Mentale (Asprosam), Asociația Lindenfeld, Asociația Comite Ocland, Asociația Tandem, Fundația Transilvană Alpha, Asociației Sfântul Damian, Asociația Bóbita, Asociația Ai Voință, Ai Putere!, Asociației Down Activ Moldova, Asociația Prader Willi din România.

Organizațiile vor derula activități de terapie prin artă: muzică și muzică asistată, desen, modelaj, pictură, teatru, tehnologie digitală (realitate virtuală, filme animate); terapii experiențiale prin activități în aer liber și în apă; terapii asistate de animale; terapii emoționale-terapie prin joc, psihodramă pentru copii și jocuri de rol, terapie prin povești și povești terapeutice. Cele 20 de organizații câștigătoare își vor derula proiectele în perioada decembrie 2018 – august 2019.

Câștigătorul Premiului MOL pentru sănătatea copiilor 2017, Asociația Inima Copiilor, din București, a obținut finanțare integrală de 25.000 lei, sumă alocată în completarea fondului de premiere pentru ediția actuală. Astfel, proiectul Asociației Inima Copiilor se adaugă celor 20 de proiecte selectate în urma concursului.

Ultimul update: 26 noiembrie 2018

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.