Programul de prevenţie a diabetului zaharat de tip 2 şi a bolilor civilizaţiei, „înCerc”, a fost lansat astăzi la Ploieşti, de altfel unul dintre oraşele din România cu cea mai mare prevalenţă a diabetului zaharat.

Programul este sprijinit de Ministerul Educaţiei Naţionale şi de Ministerul Sănătăţii şi are ca obiectiv conştientizarea riscului dezvoltării diabetului zaharat de tip 2 în rândul copiilor, precum şi îmbunătăţirea stilului de viaţă al familiilor participante la acest program prin cele două componente ale sale: nutriţia adecvată şi activitatea fizică susţinută.

„Alimentaţia, activitatea fizică, stilul de viaţă sănătos şi somnul corespunzător  stau la baza prevenţiei diabetului zaharat şi a obezităţii. Trebuie să avem copii sănătoşi şi să ne îngrijim de acest aspect. Copiii trebuie să facă sport, să iasă pe teren, să se plimbe, să alerge şi să participe la orele de sport. Ceea ce îngrijorător e că tot mai multe şcoli renunţă la orele de sport. (...) Ştim multe date despre populaţia adultă, dar foarte puţine despre copii. Ne raportăm la copil chiar din viaţa intrauterină. Trebuie să avem în vedere toate aspectele, inclusiv pe mama gravidă. De asemenea, trebuie să avem grijă în ceea ce îl priveşte pe copilul mic să nu depăşească cotele de creştere în greutate. Şi asta deoarece oricât ai interveni la persoanele cu risc mare de diabet şi obezitate, poate fi mult prea târziu. Nu trebuie să uităm că 20% din populaţie prezintă risc mare de obezitate şi diabet. Prevenţia are un rol primordial”, a declarat prof. univ. dr. Maria Moţa, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice şi membru în Consiliul de Conducere al Asociaţiei Europene pentru Studiul Diabetului.

Iniţiatorii programului estimează că un număr de aproximativ 12.000 de copii vor participa, în baza acordului scris al părinţilor sau tutorilor, la o evaluare individuală gratuită şi non-invazivă prin care se doreşte identificarea unui eventual risc de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 şi alte afecţiuni ale civilizaţiei. Din acest total, aproximativ 3.000 de copii cu risc vor putea lua parte la următoarea evaluare gratuită cu scopul de a le îmbunătăţi starea de sănătate.

Un număr de 30 de şcoli din Ploieşti şi-au exprimat dorinţa de a participa la Programul „înCerc”.

Programul este iniţiat de Asociaţia Medicover în parteneriat cu Primăria Ploieşti, Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova, Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Asociaţia Română pentru Studiul Obezităţii, Medycover şi Synevo.

SănătateaTV.ro