Programul-pilot de suport psihologic pentru pacientele bolnave de cancer și mamele cu copii bolnavi de cancer, lansat de Fundația Regina Maria continuă în 2017 în București, iar din luna mai va fi extinsi în Ploiești. Grupul suport este gândit astfel încât să intermedieze contactul și schimbul de experiență al supraviețuitorilor și familiilor acestora în lupta împotriva acestei boli și se axează pe nevoia de sprijin și ajutor reciproc.

 

Anual, în România sunt diagnosticate aproximativ 80.000 de cazuri noi de cancer și aproape 30.000 de decese sunt provocate de cancer, conform unui comunicat de presă al Fundației Regina Maria. Sprijinul emoțional și social este la fel de important precum tratamentul oncologic de specialitate. Grupurile de sprijin creează un cadru care oferă membrilor posibilitatea de a-și împărtăși temerile și grijile sub supravegherea și facilitarea unei echipe de psihologie, conform fundației. Astfel, în perioada mai 2016 - martie 2017, 96 de paciente au fost beneficiare ale grupului de suport lansat în București.

 

„Solicitările de extindere a programului au fost primite încă de anul trecut, de la lansarea programului-pilot în București, iar cu ajutorul unei paciente am reușit să dezvoltăm o comunitate de persoane în Ploiești care să devină beneficiarele primelor grupuri de sprijin. Cu acestea ne vom întâlni bilunar, pe parcursul a 4 luni și, cu sprijinul unei echipe de psihologi, vom organiza discuții de împărtășire a experiențelor emoționale, activități de informare cu rol educativ, dar și întâlniri cu specialiști în domenii precum oncologie, radioterapie, kinetoterapie, fizioterapie, psihologie și terapii complementare”, a declarat Lidia Stoica, psiholog clinician și coordonatorul programului Restart la Viață.

Programul de suport psihologic își propune reducerea izolării sociale și a stării de anxietate a supraviețuitoarelor, creșterea nivelului de informație asupra bolii, creșterea abilităților de comunicare, diminuarea stării de epuizare fizică, mintală și emoțională, formarea de strategii de acceptare a bolii și de luptă împotriva acesteia și reducerea stresului.  

SănătateaTV.ro