Programul Naţional de Screening privind infecţia cu virusul hepatitic C în rândul populaţiei defavorizate va fi aplicat, în premieră naţională, concomitent în trei judeţe din nord-estul României, a anunţat Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti.

În acest program, care va fi aplicat în judeţe Iaşi, Suceava şi Botoşani, sunt parteneri Consiliul Judeţean Iaşi, Spitalul de Boli Infecţioase 'Sfânta Parascheva' şi Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş", relatează Agerpres.

Primele testări în cadrul programului naţional de depistare a hepatitei C vor fi efectuate în toamnă. Pentru început vor fi achiziţionate 5.000 de astfel de teste, iar rezultatele se pot obţine în cel mult jumătate de oră de la preluarea probei.

Persoanele diagnosticate vor primi tratament adecvat şi vor fi monitorizate la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi.

"Aceste trei judeţe au fost alese în urma unor studii făcute în rândul populaţiei. Am constatat că sunt cele mai afectate din punct de vedere al prezenţei în circulaţie a virusului hepatitei B şi C. În momentul de faţă, pentru infecţia cu virusul hepatic C, avem posibilitatea să o vindecăm în proporţie de peste 99%, iar pentru infecţia cu virusul hepatic B putem să facem astfel încât să nu mai transmită şi celor din jur. Mai mult decât atât, să poată să ducă o viaţă absolut normală. Toate aceste elemente de terapie sunt incluse în programe de sănătate care există la ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Practic, pacienţii sunt trataţi gratuit”, a explicat managerul spitalului “Matei Balș”.

Potrivit lui, singura problemă este cea a tratării persoanelor neasigurate. “Ministrul Sănătăţii a propus o clauză în contractul cadru prin care şi persoanele neasigurate să aibă acces gratuit şi neîngrădit la aceste servicii de sănătate", a oferit el clarificări.

La rândul său, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Carmen Dorobăţ, a declarat că vizaţi sunt în special cei care provin din mediul rural. Potrivit statisticilor, în ultimii trei ani, la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, care este singurul din zona Moldovei, au fost trataţi aproximativ 1.200 de pacienţi infectaţi cu virus hepatitic C. 

Ultimul update: 20 iunie 2019

SănătateaTV.ro