Un proiect pentru încurajarea practicării sporturilor la copii și tineri a fost lansat la 14 martie de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB).

 

Vize sportive gratuite pentru 85.000 de copii

 

Beneficiarii proiectului vor fi 85.000 de tineri sportivi, legitimați la cluburile sportive din Municipiul București, cu vârsta maximă de 18 ani. Printre aceștia se numără 51.000 de copii cu vârste între 5 și 14 ani și 34.000 de copii cu vârste între 14 și 18 ani, anunță ASSMB.

Copiii și tinerii sportivi din București vor beneficia de avize medicale gratuite, acordate de medicii de la Spitalul Clinic Colțea. Proiectul se va derula pe o perioadă de trei ani și va beneficia de un buget de aproape 22 de milioane de lei. Pentru anul 2019 și prima etapă a proiectului, bugetul total alocat este de șapte milioane de lei.

 

Încurajarea practicării sporturilor la copii

 

Conform celui mai nou raport Eurobarometru al Comisiei Europene privind activitatea fizică și sportul, România se numără printre țările europene în care mai mult de jumătate din populație nu practică niciun sport și nicio altă formă de exercițiu fizic.

În afara problemelor de greutate asociate cu sedentarismul în rândul populației, există și alte probleme de sănătate care pot să apară din cauza nivelului redus de activitate fizică. Printre acestea se numără: insomnia, depresia, diabetul de tip II, bolile cardiovasculare si ale sistemului osos, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.

Conform Registrului Sportiv, la nivelul Municipiului București există 1.228 de asociații sportive, 66 de federații sportive și trei ligi profesioniste. Prin acest proiect, ASSMB își propune să încurajeze participarea tinerilor la aceste activități sportive și competiții.

Ultimul update: 14 martie 2019

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.