La 27 februarie, Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională o hotărâre a guvernului privind aprobarea notei de fundamentare referitoare la necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii „Dotarea blocului operator central din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB)”.

În ultimii ani, blocul operator central (BOC) al SUUB, care cuprinde unsprezece săli de operație, a fost inclus într-un amplu proces de modernizare și consolidare. În prezent, lucrările de modernizare sunt finalizate, însă blocul operator nu este dotat cu aparatura medicală necesară desfășurării actului anestezico-chirurgical.

 

70 de milioane de euro pentru dotări medicale

 

Noul bloc operator central va trebui să funcționeze 24 de ore din 24, în fiecare zi,  în toate specialitățile chirurgicale, inclusiv politraumă, având în vedere specificul spitalului și adresabilitatea acestuia.

Proiectul de hotărâre de guvern vizează necesitatea și oportunitatea realizării acestei investiții, care a fost estimată la 71.084.966, 89 lei cu TVA. Finanţarea proiectului de investiţii se realizează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie.

 

Dotări medicale moderne pentru managementul cazurilor dificile

 

SUUB este unul dintre cele mai mari spitale urgență din București. În SUUB se internează anual în regim de spitalizare continuă peste 55.000 de bolnavi, peste 60.000 de bolnavi sunt tratați prin spitalizare de zi și peste 350.000 pacienți pe an sunt tratați în unitatea de primire urgențe și ambulatoriu.

Noua structură a BOC va cuprinde unsprezece săli din care: două săli polivalente de tip traumă, două săli pentru chirurgie cardiovasculară, trei săli neurochirurgie și ortopedie, patru săli chirurgie generală și specialități. Pentru diminuarea la maximum a infecțiilor asociate actului medical și pentru siguranța pacienților din secțiile de terapie intensiva și din postoperator, toate aceste secții trebuie să fie situate la același etaj, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.

Mai mult, în anul 2018, SUUB a fost acreditat ca centru de transplant medular, primii pacienți aflându-se în programul de pregătire pretransplant. Operațiile vor putea fi efectuate după dotarea cu aparatură și darea în folosință a BOC.

 

Accent pe intervențiile minim invazive

 

Trendul chirurgical actual și de viitor este de a face intervențiile chirurgicale pe cale laparoscopică. Motivele țin de recuperarea rapidă a pacientului, scăderea riscului de infecții, a duratei medii de spitalizare și a costurilor asociate spitalizării pe termen lung, se precizează în proiect. Există însă situații în care o operație care începe pe cale laparoscopică se transformă într-o operație clasică din anumite motive care țin atât de particularitățile cazului, cât și de riscul intraoperator. Din toate aceste motive, blocul operator central de la SUUB necesită dotare cu aparatură medicală la standarde înalte.

Dotarea spitalului cu echipamentele menționate este oportună și benefică, atât pentru personalul medical, cât și pentru pacienții care apelează la serviciiie medicale, se mai precizează în nota de fundamentare a proiectului.

Ultimul update: 27 februarie 2019

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.