La 27 februarie, Ministerul Sanatatii a publicat in transparenta decizionala o hotarare a guvernului privind aprobarea notei de fundamentare referitoare la necesitatea şi oportunitatea efectuarii cheltuielilor aferente proiectului de investiţii „Dotarea blocului operator central din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB)”.

in ultimii ani, blocul operator central (BOC) al SUUB, care cuprinde unsprezece sali de operatie, a fost inclus intr-un amplu proces de modernizare si consolidare. in prezent, lucrarile de modernizare sunt finalizate, insa blocul operator nu este dotat cu aparatura medicala necesara desfasurarii actului anestezico-chirurgical.

 

70 de milioane de euro pentru dotari medicale

 

Noul bloc operator central va trebui sa functioneze 24 de ore din 24, in fiecare zi,  in toate specialitatile chirurgicale, inclusiv politrauma, avand in vedere specificul spitalului si adresabilitatea acestuia.

Proiectul de hotarare de guvern vizeaza necesitatea si oportunitatea realizarii acestei investitii, care a fost estimata la 71.084.966, 89 lei cu TVA. Finanţarea proiectului de investiţii se realizeaza de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sanatatii, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinaţie.

 

Dotari medicale moderne pentru managementul cazurilor dificile

 

SUUB este unul dintre cele mai mari spitale urgenta din Bucuresti. in SUUB se interneaza anual in regim de spitalizare continua peste 55.000 de bolnavi, peste 60.000 de bolnavi sunt tratati prin spitalizare de zi si peste 350.000 pacienti pe an sunt tratati in unitatea de primire urgente si ambulatoriu.

Noua structura a BOC va cuprinde unsprezece sali din care: doua sali polivalente de tip trauma, doua sali pentru chirurgie cardiovasculara, trei sali neurochirurgie si ortopedie, patru sali chirurgie generala si specialitati. Pentru diminuarea la maximum a infectiilor asociate actului medical si pentru siguranta pacientilor din sectiile de terapie intensiva si din postoperator, toate aceste sectii trebuie sa fie situate la acelasi etaj, se precizeaza in nota de fundamentare a proiectului.

Mai mult, in anul 2018, SUUB a fost acreditat ca centru de transplant medular, primii pacienti aflandu-se in programul de pregatire pretransplant. Operatiile vor putea fi efectuate dupa dotarea cu aparatura si darea in folosinta a BOC.

 

Accent pe interventiile minim invazive

 

Trendul chirurgical actual si de viitor este de a face interventiile chirurgicale pe cale laparoscopica. Motivele tin de recuperarea rapida a pacientului, scaderea riscului de infectii, a duratei medii de spitalizare si a costurilor asociate spitalizarii pe termen lung, se precizeaza in proiect. Exista insa situatii in care o operatie care incepe pe cale laparoscopica se transforma intr-o operatie clasica din anumite motive care tin atat de particularitatile cazului, cat si de riscul intraoperator. Din toate aceste motive, blocul operator central de la SUUB necesita dotare cu aparatura medicala la standarde inalte.

Dotarea spitalului cu echipamentele mentionate este oportuna si benefica, atat pentru personalul medical, cat si pentru pacientii care apeleaza la serviciiie medicale, se mai precizeaza in nota de fundamentare a proiectului.