Primăria Municipiului București (PMB) a anunțat că va realiza un centru de protonoterapie (radioterapie cu protoni) în București pentru tratarea unor afecțiuni oncologice.

Viitorul centru de excelență în terapia oncologică va trata toate tipurile de afecțiuni oncologice, fiind dedicat atât copiilor, cât și adulților. Centrul va putea trata minimum 2.400 de pacienți pe an, iar dotările vor include opt echipamente de protonoterapie, a declarat primarul municipiului București.

 

Tratament oncologic modern și gratuit

 

Centrul, cu spitalizare de zi, va include și facilități de cazare pentru părinții copiilor care nu sunt din Capitală. În ceea ce privește plata tratamentelor, primarul general a explicat că aceasta este inclusă în asigurarea medicală, pentru că centrul va fi o clinică de stat. Prin urmare, nu vor fi costuri suplimentare pentru tratamentele efectuate în acest centru.

În România se înregistreză anual peste 60.000 cazuri noi de cancer. După noile norme acceptate internațional, aproximativ jumătate din acești pacienți ar trebui să beneficieze de radioterapie, a explicat în cadrul evenimentului directorul medical al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București, dr. Turkes Ablachim.

Protonoterapia – sau radioterapia cu protoni –  oferă selectivitate și acuratețe tratamentului oncologic. „Această tehnologie se bazează pe faptul că protonii eliberează maximum de energie la finalul traiectoriei stabilite de medic, ceea ce înseamnă că adâncimea de penetrare a energiei ionizante este prestabilită și are o precizie submilimetrică. Dincolo de tumora nu mai există expunere, nu mai există absorbție de radiație ionizantă, astfel că țesutul sănătos este cruțat și țesuturile laterale tumorii nu mai sunt afectate”, a mai spus dr. Turkes Ablachim.

 

A fost ales amplasamentul viitorului centru

 

Amplasamentul viitorului centru este deja stabilit: Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat propunerea de a construi centrul pe un teren de 58.000 de mp situat în șoseaua Vitan Bârzești nr. 20A. După elaborarea studiului de fezabilitate, care, conform estimărilor, va fi finalizat în maxim zece luni, urmează  aprobarea indicatorilor tehnico-economici de catre CGMB, iar apoi execuția efectivă a proiectului.

Proiectul centrului de protonoterapie va fi realizat în parteneriat cu instituții din Japonia, respectiv cu Itochu Corporation, o companie niponă cu care PMB colaborează deja și pentru alte proiecte. Unul din aceste proiecte vizează utilizarea  de „energie verde” în spitalele din București. 

„Conform estimărilor experților japonezi, costurile se ridică la circa 200 de milioane de euro, iar durata estimată de execuție este de doi ani de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor”, a declarat Gabriela Firea.

Ultimul update: 7 martie 2019

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.