Ministrul Sănătății a anunțat retragerea din procesul de dezbatere publică sau avizare interministerială a unui număr de 28 de acte normative. Printre acestea se află și proiectul de lege privind exercitarea profesiilor în sistemul de sănătate, unul contestat de specialiștii din domeniu. De altfel, săptămâna trecută medicii de laborator i-au cerut lui Victor Costache recunoașterea rolului pe care îl joacă medicul specialist Medicină de laborator sau Microbiologie medicală în cadrul laboratorului de analize medicale.

Printr-o scrisoare deschisă adresată ministrului sănătății, dar și altor oficiali din sănătate, reprezentanții medicilor de laborator și ai microbiologilor solicită demararea discuțiilor referitoare la reglementarea activităților din laboratoarele de analize medicale – care implică nu doar medicii specialiști, ci și biologii, biochimiștii și chimiștii. Solicitarea a venit în contextul dezbaterii proiectului de lege privind exercitarea profesiilor în sistemul de sănătate, pentru modificarea și completarea Legii nr. 200/2004, privind recunoașterea diplomelor și a calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate în România, precum și pentru abrogarea și modificarea altor acte normative.

În comunicatul de presă, MS a anunțat retragerea a 7 ordine de ministru aflate în consultare publică la rubrica Transparență Decizională și a altor 21 proiecte de hotărâri de guvern, ordonanțe de urgență și legi inițiate și aflate în avizare interministerială. 

„Am primit mai multe semnale și nemulțumiri din partea pacienților, dar și a profesioniștilor din sistem cu privire la o serie de documente aflate în dezbatere publică sau pe circuitul de avizare. Aceste acte trebuie rediscutate, reanalizate și regândite cu toți factorii implicați pentru că dorim ca deciziile pe care le luăm să răspundă cerințelor actuale în vederea creșterii calității în domeniul sanitar. Un exemplu îl reprezintă Legea privind exercitarea profesiilor în sistemul de sănătate. Actul normativ vizează activitatea și are impact asupra tuturor celor care lucrează în sistem, motiv pentru care se impune a fi elaborat cu atenție și responsabilitate, în funcție de solicitările și nevoile tuturor categoriilor de personal”, a declarat ministrul Sănătății, Victor Costache.

 

Ultimul update: 12 noiembrie 2019