Ministerul Sănătății a publicat în această dimineața proiectul legii vaccinării. Deși nu conține niciun fel de sancțiuni împotriva părinților care nu își vaccinează copiii, cum de altfel anunțase ministrul Sănătății, prof. dr. Florian Bodog, în urmă cu câteva zile, prevederile proiectului legislativ includ, de pildă, condiția efectuării vaccinurilor incluse în schema obligatorie, pentru accederea copiilor în grădinițe, școli sau a altor colectivități din serviciile de zi:

„Pentru garantarea dreptului la sănătate și la educație al tuturor copiilor și tinerilor, la înscrierea acestora într-o colectivitate de invățământ se solicită prezentarea adeverinței care atestă efectuarea vaccinărilor obligatorii eliberată de medicul de familie/furnizorul de servicii medicale de vaccinare.. Pentru identitate de rațiune, dacă nu frecventează o unitate de învățământ, admiterea copiilor într-o colectivitate din serviciile de zi se face în aceleași condiții.”, se precizează în proiectul de lege.

În cazul neprezentării acestei adeverințe, părintele sau tutorele copilului trebuie să prezinte, în termen de 60 de zile, unul dintre documentele următoare, eliberate de Comisia Județeană de Vaccinare sau Comisia de Vaccinare a Municipiului București:

- Calendarul de recuperare pentru vaccinurile obligatorii, astfel încât schema de vaccinare să fie completată în termen de un an de la admiterea în colectivitate;

- Adeverință care să ateste contraindicațiile medicale definitive pentru anumite vaccinări;

De asemenea, proiectul legislativ prevede ca în cazul copiilor pentru care „se ia o măsură de protecție specială și nu frecventează o unitate de învățământ, documentul care atestă vaccinările obligatorii sau calendarul de recuperare sunt obținute de managerul de caz însărcinat cu măsura de protecție specială, în cel mai scurt timp de la admitere, dar nu mai târziu de un an.”

SănătateaTV.ro