Un studiu publicat în Journal of Experimental Medicine arată că dieta mamelor i-ar putea proteja pe nou-născuți de apariția alergiilor la diferite alimente.

Cercetarea, realizată de o echipă de oameni de știință americani, a oferit o explicație pentru felul în care alăptarea poate asigura toletanța la alimentele alergene.

Studiul a fost realizat pe cobai, iar în urma acestuia, specialiștii au concluzionat că laptele mamelor expuse proteinelor din ou au asigurat protecție împotriva alergiilor la ou puilor lor, dar și celor proveniți de la mame care nu au fost expuse acestei proteine. Potrivit specialiștilor, efectul protector a fost mai mare în cazul puilor care au fost fătați și alăptați de femele care au fost expuse ouălor înainte și în timpul sarcinii și alăptării.

Cercetătorii susțin că protecția oferită depinde de proteine specifice, unele oferite de mamă, iar altele de pui.

Astfel, atunci când o mamă care alăptează este expusă unei proteine alimentare, laptele ei conține componente ale proteinei combinate cu proprii săi anticorpi, care sunt transferați puilor prin alăptare. Ajutați de o proteină din mucoasa intestinală a puilor și de câteva celule imune, componentele proteine-anticorpi alimentare sunt preluate și introduse în sistemul imunitar în curs de dezvoltare al puilor, declanșând producerea de celule protectoare care suprimă reacțiile alergice la alimente.

Oamenii de știință cred că acest mecanism descoperit la cobai poate funcționa și la nou-născuți, urmând ca în viitor, această teorie să fie testată în cadrul unui studiu clinic.

Potrivit cercetătorilor, studiul publicat recent este deosebit de important în contextul recomandărilor privind dieta femeilor în timpul sarcinii și alăptării.

Femeile din aceste categorii sunt precaute în ceea ce privește consumul alimentelor despre care se știe că provoacă alergii, adică lapte, ouă, alune, nuci, soia, grâu, pește și scoici. În prezent, specialiștii recomandă ca în timpul sarcinii și alăptării femeile să nu înceteze consumul de alimente alergene decât dacă au fost diagnosticate cu alergii la anumite produse. 

SănătateaTV.ro