Psihologul Carmen Buși vorbește într-un interviu pentru SănătateaTV despre psihologia relației de cuplu. Cât de important este să impui reguli într-o relație, ce facem când conflictele în cuplu se înmulțesc sau cât de importantă este încrederea în partener sunt întrebările la care Carmen Buși a răspuns în acest interviu.

 

Cât de important este să-l accepți pe partener așa cum este pentru o relație de durată?

Psiholog Carmen Buși: În momentul în care îl accept necondiționat pe partenerul meu aș putea să-mi pun un semn de întrebare cât de mult țin la el. Cred mai degrabă că această acceptare necondiționată reprezintă de fapt reacția unui adult la felul în care el se raportează la felul de a fi bebeluș mai degrabă. Dacă ne-am obține iubirea atunci când suntem nou născuți după meritele pe care le avem, atunci probabil că n-am obține niciun fel de iubire, nici măcar puțin. Dar cumva ne-a intrat în cap că iubirea mamei vis a vis de bebelușul ei este tipul ideal de iubire raportat la celelalte tipuri de iubire, or, dacă a iubi înseamnă a nu spune mulțumesc, dacă a iubi înseamnă că nu trebuie niciodată să spun că-mi cer scuze, atunci aș merge poate și cu cămașa scoasă din pantaloni alături de iubitul meu, pentru că asta presupune că nu trebuie în niciun fel să lucrez sau să mă comport sau să mă conformez unor norme pentru a câștiga dragostea partenerului. Cred cu putere faptul că a impune niște reguli și a nu-l accepta pe partenerul meu oricum ar fi el ține foarte mult de modul în care mă implic în relația respectivă și cred că este o lecție mai degrabă de devotament vizavi de el în ceea ce privește felul în care îi impun anumite reguli de comportament și, da, cred că trebuie să fii într-un fel ca să te pot iubi și accepta. 

 

Cât de adevărat este că un cuplu are probleme atunci când se înmulțesc conflictele?

Psiholog Carmen Buși: Poate că nu neapărat numărul conflictelor este important, dar ele într-adevăr se multiplică în momentul în care cei doi parteneri nu se înțeleg. Așa cum spuneam și ceva mai înainte, noi venim în relațiile noastre cu trecutul nostru și asta înseamnă că putem privi în funcție de cum ne cunoaștem, de cât de dezvoltați personal suntem fiecare dintre noi, putem aduce trecutul într-o mai mare măsură sau într-o mai mică măsură în relația noastră. În momentul în care criza debutează, de fapt ea nu debutează atunci, ea a început înainte cu mult timp ca cei doi parteneri să se cunoască. Și spun asta tocmai pe baza a ceea ce discutam adineauri, că trecutul influențează relația din prezent. Dacă unul dintre parteneri se raportează la problema din prezent în cunoștință de cauză, cunoscându-se pe sine, cunoscându-și și acceptându-și trecutul așa cum este, atunci el va ști să gestioneze situația cu calm, conform situației din prezent. Însă, dacă celălalt partener de cuplu cumva e legat în trecutul lui cu problemele respective, le aduce în cuplu și privește relația prin prisma trecutului său, atunci va fi dezorientat și va fi total în dezacord cu situația în sine. Ce înseamnă asta? Că unul va acționa în prezent, prin prisma prezentului, iar celălalt prin prisma trecutului său, și de aici diverse conflicte, și conflictul se amplifică, pentru că văd diferit situația. În situația respectivă aș recomanda doar un proces terapeutic, să meargă la un terapeut de cuplu pentru a putea vedea exact de unde provin problemele și cum le privim.

 

Cât de important este să petreci mult timp cu partenerul pentru o relație bună?

Psiholog Carmen Buși: Consider că nu timpul pe care îl petreci este atât de important, ci calitatea timpului pe care îl petreci cu partenerul tău. Relațiile de lungă durată și cele funcționale în general se bazează pe raporturi de timp calitative. Mai exact, relațiile se întrețin cu puțin efort și cu multă intimitate. Și pentru că am ajuns la subiectul intimitate, aici există o percepție diferită în ceea ce privește intimitatea din punctul de vedere al femeilor vizavi de punctul de vedere al bărbaților. Și spun asta pentru că s-au scris numeroase cărți în acest sens, că femeile privesc lucrurile într-un fel, vorbim limbi diferite, bărbații le privesc într-un alt fel. Este vorba pur și simplu de o percepție diferită. Dacă pentru bărbați intimitatea reprezintă mai degrabă mai mult sex, acest subiect pentru femei poate fi unul agasant, greu de tolerat. Dacă pentru femei intimitatea reprezintă pur și simplu o discuție și o descărcare a ceea ce s-a întâmplat în perioada în care cei doi parteneri nu s-au văzut, iarăși pentru bărbat poate fi un subiect destul de obositor. Și atunci nu știu dacă timpul petrecut este important, ci mai degrabă lucrurile, cum le privești prin aceeași perspectivă. Adică mai degrabă aș merge la un consilier care poate să-mi explice foarte clar cum stau lucrurile, în sensul că partenerul tău a vrut de fapt să spună asta și nu ce ai înțeles tu. Adică să găsească un numitor comun astfel încât termenii să fie înțeleși corect de către ambii.

 

Cât de important este să ai încredere în partener?

Psiholog Carmen Buși: Cred că cel mai important este să ai încredere în tine. Asta este de fapt baza unei relații sănătoase. Să am încredere în mine înseamnă să transmit și partenerului meu această încredere. Dacă eu nu dau doi bani pe mine, atunci de ce ar da partenerul meu? Conștientizarea faptului că nimic nu este static în univers, că totul se transformă, că eu mă schimb, că partenerul meu se schimbă și el, că relația noastră se schimbă, se modifică în timp, faptul că nimic nu este veșnic, cred că conștientizarea acestor aspecte face ca încrederea mea în partener să fie totală - desigur, alături de încrederea în mine. Consider că în momentul în care am conștientizat aceste lucruri, de fapt, nu mai pun niciun fel de presiune pe relația mea, inclusiv pe partenerul meu. Consider că alte aspecte sunt importante și, mai exact, faptul că e important să trăiesc momente minunate alături de partenerul meu în relația mea, să lucrez în așa fel cu mine încât să aduc și să dau ce e mai bun din mine în relația aceasta. Pentru că, în definitiv, cu asta rămânem la sfârșit, nimic nefiind veșnic, evident că va exista un moment în care eu sau partenerul vom decide să plecăm fiecare pe drumul nostru în viața asta sau într-o altă viață. Și atunci cred că cel mai important este ca atunci când plecăm să plecăm cu amintiri frumoase.

Ultimul update: 2 noiembrie 2018

SănătateaTV.ro